guvernarea-promite-pensii-cu-6-8-mai-mari--din-1-aprilie-29502Cu câteva zile în urmă, un site al unei publicaţii centrale titra, cu litere mari: „De la 1 aprilie, pensiile se indexează cu 6,8%!”

În cele ce urmează, vom reda întocmai articolul publicat de cei de la adevărul.ro: „De la 1 aprilie 2017 se aplică o formulă nouă de calculare a pensiilor. Regulamentul care vizează procedura este publicat în ediţia din 24 martie a Monitorului oficial. Autorităţile menţionează că pensiile stabilite după 1 aprilie vor fi în medie cu 45% mai mari decât dacă s-ar fi calculat după vechea formulă, transmite IPN.

La baza noii formule stă interdependenţa dintre mărimea pensiei – contribuţiile de asigurări sociale şi valorizarea venitului mediu lunar asigurat, realizat după 1 ianuarie 1999, scrie Adevărul.

La stabilirea venitului valorizat se ia în calcul devalorizarea monedei naţionale pentru perioada vizată. Astfel, de la 1 aprilie se aplică următoarea formulă de calculare a pensiilor: P (pensia) = 1,3%x TtxVav, unde Tt este stagiul total de cotizare, Vav – venitul mediu lunar asigurat, valorizat, iar 1,35% este rata de acumulare pentru anii de cotizare.

Şi pensiile aflate în plată până la 1 aprilie urmează a fi valorizate, pe etape, urmând a fi recalculate pensiile stabilite în anii 2001 – 2008 pentru circa 80.000 de persoane.

Tot la 1 aprilie pensiile vor fi indexate cu 6,8%. În total, vor fi indexate pensiile achitate din bugetul asigurărilor sociale pentru circa 700.000 de beneficiari. Pensia minimă pentru limita de vârstă va fi de 1.026 de lei.

De la 1 februarie 2017, pensiile sub 2000 de lei sunt scutite de impozit. Tot de la 1 februarie, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a fost eliminată pentru toţi pensionarii, aceasta urmând să fie suportată de la bugetul de stat!” scriau cei de la Adevărul.ro.

Firesc, ne-am adresat directorului Casei Judeţene de Pensii Giurgiu, Marian Dumitru, care a declarat, pentru „Jurnal Giurgiuvean”:

 „Nu avem informaţii că s-ar modifica în vreun fel formula de calcul a pensiei. Formula pe care o folosim la ora actuală este cea conformă cu Legea 263, şi este bazată pe principiul contributivităţii, respectiv perioadei de activitate lucrate şi veniturile realizate raportate la salariul mediu brut pe ţară, de aici rezultând punctaje lunare, anuale şi, în final, punctajul mediu anual. Punctajele lunare se adună şi se face media; la fel se procedează şi cu punctajele anuale. Suma acestora din urmă se împarte la stagiul complet de cotizare, respectiv 35 de ani pentru bărbaţi şi 30 de ani şi 10 luni pentru femei. Rezultatul obţinut se înmulţeşte cu valoarea pensiei, de aici rezultând cuantumul pensiei. Repet, noi nu am primit nicio informaţie cu privire la cele prezentate de cei de la adevărul.ro. Singura majorare a pensiei (a punctului de pensie, mai corect) de care ştim este cea anunţată pentru 1 iulie 2017!”, ne-a mai precizat Marian Dumitru.

La scurt timp de la apariţia acestei ştiri, care, de altfel, a şi fost „share”-uită pe toate site-urile de socializare, făcându-i pe mulţi să spere la o pensie puţin mai mare, a apărut o nouă precizare, cum că datele oferite erau  referitoare la pensiile din Republica Moldova. Curat bătaie de joc, domnilor colegi, jurnalişti!

 

(Oana Călin)