Câte locuri libere sunt disponibile persoanelor vârstnice, în Centrele DGASPC, din 3 localități ale județului Giurgiu

0
140

În cele trei centre pentru persoane vârstnice din cadrul DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu), este vorba despre  Oncești, Mironești și Hptarele,  sunt în prezent 34 locuri libere destinate persoanelor care care doresc să beneficieze de servicii sociale de tip rezidențial.

Cele mai multe locuri libere (16) sunt la Centrul din localitatea Mironești. La centrul din Hotarele sunt libere 15 locuri, iar la cel din Oncești, 3 locuri.

Numărul de locuri libere în cele trei cămine pentru vârstnici este variabil de la o lună la alta; au fost perioade în care nu au fost locuri libere, dar și perioade (mai ales în ultimii doi ani), în care au fost înregistrate puține cereri de admitere în aceste centre.

Care sunt Centrele în care s-au admis persoane, anul acesta

De la începutul acestui an și până în prezent, 28 de persoane au fost admise în centrele pentru persoane vârstnice din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu. Acestea au fost instituționalizate în centrul din localitatea Oncești (9 persoane), centrul din localitatea Hotarele (8 persoane) și în centrul din localitatea Mironești (11 persoane).  Centrele respective au capacitatea de 38 locuri, respectiv 46 locuri și 60 locuri.

În prezent, 110 persoane, având vârste cuprinse între 65 și 99 de ani, beneficiază de serviciile oferite in cele trei centre pentru persoane vârstnice (găzduire, hrană, asistenţă medicală, consiliere psihologică, activităţi recreative şi de petrecere a timpului liber).

Condiții de primire în Centru

Pentru a fi admişi în unul din cele trei centre pentru persoane vârstnice, solicitanţii trebuie să depună o cerere la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu. Pot fi admiși în centru solicitanții cu domiciliul sau reședința pe raza județului Giurgiu care au cel puțin vârsta de pensionare (63 de ani femeile și 65 de ani bărbații).

Cererea trebuie însoţită de mai multe documente: copie acte de identitate, consimţământul persoanei vârstnice privind admiterea în centru, ancheta socială referitoare la situaţia familială a persoanei vârstnice, adeverinţă medicală eliberată de medicul specialist psihiatru, fişa medicală şi avizul epidemiologic, fişa de evaluare socio-medicală, copie cupon de pensie.

La cât ajunge contribuția lunară  

Contribuția lunară pe care persoana vârstnică trebuie să o plătească este cuprinsă între 951 lei lunar și 1585 lei lunar, în funcție de gradul de dependență; această contribuție poate fi achitată de persoana vârstnică din pensie, fără a i se putea reţine mai mult de 60 % din pensie; restul contribuţiei se achită de aparținători.

Ce fac cei fără venituri

În cazul persoanelor fără venituri sau în cazul în care aparținătorii au venituri lunare de sub 1524 lei/membru de familie, contribuția se achită de Consiliul Judeţean Giurgiu. D.G.A.S.P.C. Giurgiu.