Este anotimpul lui: ”Domnu’ director e în concediu…Reveniți la sfârșitul lunii!”

0
419

Este perioada concediilor și, mai peste tot în instituțiile statului, dacă vrei să îți rezolvi o problemă, dacă ai nevoie de o semnătură, de un aviz, de vreo aprobare, te vei lovi inevitabil de acel răspuns ambiguu: ”Domnu director e în concediu!… Reveniți la sfârșitul lunii!”

Oriunde te-ai duce, orice ai face ești gonit de aceeași stereotipă, idioată replică: ” Șefu’ e în concediu, n-avem cum să vă ajutăm…! Reveniți…”  În toate aceste instituții nu există o a doua persoană care să decidă în locul celui plecat în vacanță. De parcă totul ar depinde de un singur om. În timpul acesta o mulțime de firme au probleme că nu pot înainta cu lucrările din cauza unui aviz ce trebuia semnat de X sau de Y,  din nu știu ce Direcție.

Funcționarii se amuză copios de cei ce strâmbă din nas când aud că vor trebui să bată pasul pe loc până când șeful acestora  va catadicsi să se întoarcă din locurile alea exotice în care se zbenguie fără grija că o groază de oameni suferă din cauza neglijenței lui de a delega o persoană care să îi țină locul.

O sumedenie de agenți economici giurgiuveni, grevați de astfel de situații ,   ne spuneau că Instituția Prefectului, căreia aceste Direcții sunt subordonate, ar trebui să tragă la răspundere acele instituții care iau astfel de pauze de la actul decizional, lăsându-i să se zbată  în ceață pe cei care chiar aduc bani la bugetul statului, nicidecum nu îi consumă, (deseori fără nicio eficiență),  ca în cazul bugetarilor.

La fel se întâmplă și cu instituțiile de la nivel local, bugetate de municipalitate. Funcționarul public trebuie să înțeleagă că un răspuns de genul: ” Șefu e în concediu!…Reveniți când se va întoarce…”!, poate declanșa un întreg lanț de neplăceri pentru cei ce depind de rezolvarea acelei probleme.

La urma urmei, bugetarul ar trebui să înțeleagă că măririle lui de salariu, vaucerele sale de vacanță, microvacanțele din timpul anului cu ocazia unor sărbători, sunt datorate celor cărora ei le răspund astăzi cu miserupism că șefii le sunt puțin  plecați  în concediu.

Să nu mai amintim că sunt foarte puțini salariați din mediul privat, care dispun de zilele libere decretate de Executiv, o structură formată  din politicieni, respectiv partide interesate mai mult să își formeze un electorat din masa mare a bugetarilor, mai ușor de manipulat , în detrimentul  salariaților din mediul privat.

E vară, e cald, iar în insituțiile statului e anotimpul lui: ” Șefu e plecat în concediu!..Reveniți când s-o întoarce!”

Punem pariu că nimeni nu o să ia vreo decizie în această situație  de neconceput în alte state europene. Și Știți de ce? Pentru că persoanele  ce ar trebui să îndrepte asemenea lucruri, total nefirești, este plecat la rândul său în concediu și culmea, nimeni nu-i ține locul!

( Big ȘefuLake)