Mulți se întreabă care este cauza unei rate atât de mari de vaccinare în câteva localități din județul Giurgiu (Slobozia, Stoenești, Malu sau Adunații Copăceni). În urma studiilor din ultima vreme s-a constatat că localități cu rate de infectare peste 11 la mie, respectă același tipic: se află la câțiva kilometri de orașe cu densitate mare de locuitori. 

Adunații Copăceni de exemplu – așa cum arătam într-un articol anterior – este foarte aproape de București, iar mulți dintre locuitorii comunei lucrează în Capitală. Comuna Slobozia, la rândul ei este foarte aproape de Municipiul Giurgiu…

Explicația unei rate mici de infectare în cazul altor localități din județul Giurgiu , aflate în topul vaccinărilor se datorează, cel mai probabil, izolării de alte așezări.

La acest moment, în România,  județul Giurgiu se  clasează pe penultimul loc în țară la rata de vaccinare, cu doar 21,07% din populație. Doar județul Suceava este sub noi cu 20,86%. Celelalte trei județe ce fac parte din acest pluton al codașelor sunt: Covasna 21,88%, Bacău 22,52% și Botoșani 22,34%.

Cele mai mari rate de vaccinare se înregistrează în București 52,7%, Cluj 47,85, Sibiu 40,96%, Constanța 39,82 și Timiș 39,95%.

După cum se poate observa pe primele locuri se situează, conform aceluiași studiu, orașe cu un nivel ridicat de educație Teoretic, prin testare masivă, numărul de cazuri înregistrate se apropie de cel prezumat ca fiind existent în comunitate.

Totodată un număr mic de testări poate însemna un număr mare de cazuri nedepistate. În România, unii specialiști au estimat în zilele în care se anunțau 14-15.000 de cazuri de Covid 19 că cifra reală ar putea fi de 50.000!!

Sursa: CNCAV