Cât munceşte un român  pentru a-şi plăti taxele către stat

0
151

Salariatul mediu român lucrează 201 zile pe an pentru plata dărilor la stat, cu 5 zile mai mult decât în 2017. Pentru el munceşte restul de 164 de zile.

“Abia începând cu data de 21 iulie salariatul mediu român munceşte pentru el însuşi şi familia lui”, au calculat reprezentanţii Asociaţiei INACO. Salariul mediu brut al unui angajat român este de 4.512 lei în prezent, conform ultimelor date oficiale disponibile ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Angajatul mediu plăteşte contribuţii sociale şi impozit pe salariu la bugetul ţării de 1.872 lei şi rămâne cu un salariu mediu net de 2.640 lei în mână. Dacă salariatul nu economiseşte nimic din aceşti bani şi îi cheltuie, plăteşte TVA de 502 lei, luând în calcul cota standard de TVA de 19%, nu şi cotele reduse la 5% sau 9%.

Care este costul real al salariului brut al unui salariat

“Abordarea simplificată rămâne relevantă pentru estimarea poverii fiscale reale a salariatului pentru că nu am luat în calcul defel taxele locale sau alte impozite plătite la stat de către angajator”, spun oficialii INACO. Dacă se iau în calcul şi contribuţiile plătite de către angajator de 102 lei pentru salariul mediu brut al angajatului, ajungem la un cost total real salarial de 4.614 de lei. Acesta este costul real total pentru un salariu mediu net de 2.640 lei, cât primeşte angajatul în mână.“Angajatul şi angajatorul plătesc 1.974 de lei cumulat contribuţii şi impozite la stat aferente salariului mediu brut, la care adăugăm TVA de 502 lei şi obţinem un total real al taxelor şi impozitelor plătite statului de 2476 de lei, ceea ce reprezintă 55% din salariul mediu brut”, au explicat reprezentanţii think-tank-ului.

Cât lucrăm pentru stat şi cât pentru noi

“Raportat la cele 365 de zile ale anului, înseamnă echivalentul a 201 de zile lucrate pentru stat. În acest scenariu complet, ziua libertăţii fiscale este 20 iulie, până la care lucrează pentru stat, şi abia apoi pentru el însuşi. Din cauza mutării contribuţiilor dinspre angajator spre angajat, doar comparaţia acestui scenariu cu anul trecut devine relevantă”, au mai spus cei de la INACO. Asociaţia INACO – Iniţiativa competitivităţii este organizaţie care reuneşte manageri, consultanţi, analişti, experţi în domeniul economic care activează în regim de voluntariat.

(Jurnal)