Dacă tot ne plângem că Giurgiu este un oraș nefrecventabil, că turiștii nu se organizează în grupuri de câte doi, dând năvală  să ne viziteze monumentele, și alte puncte de interes public, constatăm însă că sunt câteva instituții ale statutului care, cel puțin în  ultima perioadă, ne-au vizitat  chiar de la primele ore ale dimineții, într-un circuit surpriză, în care în loc de vouchere  au împărțit mandate. Cine sunt  acești indivizi  interesați de ”atracțiile” acestui oraș? Ei bine, sunt reprezentanții  Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, ori ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu ori ai Direcţiei de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (DAESP) și nu în ultimul rând cei ai DIICOT. Scopul vizitei acestora oscilează, instituțiile enumerate fiind atrase ba de fraudele de la Casa de Asigurări de Sănătate, ba de băieții  puși pe șotii din Penitenciarul de Maximă Siguranță, care au înșelat ”la greu!”, din carcere, bătrâni neputincioși și bolnavi, prin metoda Accidentul. Și iată cum Giurgiu a devenit dintr-odată un oraș tot mai atractiv pentru organele de anchetă, amatori de stat la taclale cu zecile de proxeneți ai urbei sau cu băieții iubitori de mediu care, din dragoste pentru reciclare, mai comit  câte o  evaziune fiscală în domeniul deşeurilor reciclabile…

Și exemplele pot continua… Iată de ce  la un moment dat te întrebi, retoric, dacă nu cumva sunt instituții care se ocupă de promovarea acestui oraș, prin penalii pe care-i promovează,  pe toate fluxurile de știri, mai eficient decât orice  agenție de turism?

În concluzie vizitele instituțiilor mai sus amintite, în zdrăngănit de cătușe, ne lămuresc tot mai mult de unde o serie de giurgiuveni,  al căror IQ este sub 70, conduc bolizi de lux, locuiesc în vile desprinse din filme, își petrec toată ziua pe la terase, fără povara unei cărți de muncă, sfidându-ne cu opulența și tupeul lor… Urmând exemplul recent al unui lider politic, ne cerem scuze  față de cei care încalcă legea, față de cei ce nu doresc să muncească, întrucât nu dorim ca rândurile de mai sus să le provoace vreo urmă de mustrări de conștiință. Scriam și noi, așa, din frustrare, constatând cât de atractiv a devenit Municipiul Giurgiu, în ultima vreme, de ne tot vizitează aproape în fiecare săptămână, cu mascații!

 

(Jurnal)