Un articol apărut zilele trecute pe site-ul unui post tv, mi-a atras atenţia , prin tenta sa contrastantă în raport cu ceea ce ce se întâmplă la Giurgiu. Informaţia făcea referire  la nemulţumirea cetăţenilor din unul dintre cele mai mari orașe ale  țării, Timişoara, pentru faptul că a rămas fără apă caldă la robinet.

Spontan mi-au venit în cap demersurile disperate făcute de conducerea CET Giurgiu, în special a directorului acestuia, Sorin Cepraga, de a convinge populaţia Municipiului că este mai rentabil să primeşti, la “pauşal”, apă caldă menajeră decât să îţi dai contoarul peste cap cu consumul unui boiler, mai ales când domestica ta familie este formată din 5-6 membri. De ani buni în ciuda argumentelor  conducerii Centralei de Termoficare, giurgiuvenii continuă să refuze apa caldă centralizată, de teama valorii facturilor. Altfel spus, în timp ce timişorenii sunt scandalizaţi că n-au apă caldă la robinet, giurgiuvenii refuză acest atribut al lumii civilizate. O atitudine care spune foarte multe despre mentalitatea  unora dintre concetăţenii noştri.  Probabil aceiaşi despre care cu ani în urmă aceeaşi conducere a CET Giurgiu scriau că se spală cu apă scoasă din calorifere, riscând o serie întreagă de afecţiuni ale pielii…

În rest un singur punct comun între giurgiuveni şi timişoreni, acela al neplăţii facturilor, de multe ori din cauza sărăciei generalizate, uneori din cauza indolenţei unor locatari.

Deocamdată sunt încă mulţi cetăţeni care consideră că datoriile lor ar trebui plătite ca până mai ieri de către stat, neînţelegându-se faptul că între timp toate aceste servicii au fost privatizate iar operatorii furnizori de apă cald, de current, de cablu sau de salubrizare nu doresc altceva decât să obţină profit. Iată de ce probabil câteva zile oraşul Giurgiu a fost sufocat de gunoaiele din containerele neridicate din spaţiile destinate acestora.

Instabilitatea financiară, schimbările regulilor în timpul jocului în ceea ce priveşte băncile şi Legislaţia ar trebui să ne convingă să ne schimbăm la rândul nostru stilul de viaţă. Să învăţăm să ne plătim datoriile şi împrumuturile făcute cu aceeaşi fervoare cu care achiziţionăm bunuri şi mai ales alimente, făcând din România unul dintre primele state din Europa în ceea ce priveşte consumul şi importul de alimente.

Altfel spus am putea renunţa la câteva Pet-uri de bere în favoarea apei calde la robinet, nu credeţi?!

(Florian TINCU)