Ramadanul, care a început în data de 6 mai  şi durează o lună,  va tulbura apele în fotbalul mondial, punând , ca în fiecare an,  probleme cluburilor  la care joacă musulmani.

Jucătorii musulmani care urmează tradiţia,  nu mănâncă şi nici nu beau apă pe parcursul zilei, pe durata întregului post, lucru care crează mari probleme atât fotbaliștilor cât și cluburilor .  Astfel. fotbalistul tunisian Amir Akrout propunea în urmă cu câțiva ani ca anumite meciuri să fie amânate după Ramadan sau să se joace după «iftar» (momentul în care se încheie postul în fiecare zi)”,

Problema a fost rezolvată  oarecum în Germania, unde Consiliul Central al Musulmanilor a sărit în sprijinul cluburilor.  În 2009 clubul FSV Frankfurt şi-a acuzat trei dintre jucători : Soumaila Coulibaly din Mali, Pa Saikou Kujabi din Gambia şi Oualid Mokhtari din Maroc ,  că au postit fără să înştiinţeze clubul, ceea ce a dus la diminuarea performanţelor în teren. Atunci, Consiliul Central al Musulmanilor a cerut sfatul institutului teologic Al-Azhar din Egipt.

Al-Azhar a stabilit că, dacă un jucător este sub contract cu un club de unde are singura sursă de venit, acesta poate bea şi mânca în timpul zilei cât să nu îşi afecteze cariera. În mod tradiţional, de la postul de Ramadan pot fi scutiţi bolnavii şi călătorii.

Postul este amânat de unii jucători

În Spania, din grijă pentru jucătorii musulmani, unele cluburi îşi ajustează antrenamentele pentru a nu afecta sănătatea fotbaliştilor. Valencia, de exemplu, a redus la un moment dat  volumul antrenamentelor fotbaliştilor musulmani. În Marea Britanie, unde evoluează numeroşi fotbalişti musulmani, cluburile au decis să îi lase pe jucători să aleagă dacă ţin sau nu post, majoritatea optând pentru o amânare a acestuia, între care şi Deoarece unele meciuri se desfăşoară în plină zi, jucătorii preferă să nu îşi nemulţumească angajatorii. Subiectul pare însă mai sensibil în Franţa, unde, pentru tehnicianul echipei Lens, religia nu ar trebui să se „facă în detrimentul echipei”.

Printre jucătorii cunoscuți care ţin  postul şi susţin că randamentul lor nu este afectat se numără Kanoute, Mahamadou Diarra sau Karim Benzema.

Kanoute declară că postul mai degrabă întăreşte decât să slăbească un musulman. „Pe mine credinţa mă ajută să joc fotbal, iar fotbalul mă ajută să mă menţin sănătos. Postul întăreşte musulmanul, nu-l slăbeşte”, a mai spus fotbalistul.

Doctorul Yacine Zerguni, membru al comisiei medicale a FIFA, a efectuat un studiu care să arate cât de mult afectează postul din perioada Ramadanului jocul fotbaliştilor. Studiul a avut şi o componentă psihologică, pentru a se stabili dacă credinţa îl ajută pe jucător să treacă peste efectele postului.

În unele cazuri, psihicul şi spiritualitatea unui sportiv îl ajută şi în performanţele fizice. Sunt desigur şi mulţi care nu fac faţă, astfel încât ar trebui să urmeze un program special de antrenament atât înainte, cât şi după meciuri, dacă vor să ţină post”,  spunea Yacine Zerguni.

 Şi fotbaliştii musulmani din România ţin postul de Ramadan. Ei susțin însă că postul nu le influenţează forma fizică și că atâta  timp cât antrenorul îi bagă în teren, înseamnă că totul merge bine.

(Jurnal)