Casa unei familii din localitatea Pietrele a fost în pericol, noaptea trecută…! Intervenția la timp a pompierilor giurgiuveni a împiedicat ca incendiul să se extindă!

0
487

Casa unei familii din localitatea Pietrele a fost în pericol, noaptea trecută, din cauza coșului de fum necurățat corespunzător. Din fericire, fumul degajat a fost observat la timp, iar incendiul a fost stins de pompieri, până să se extindă.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu și Punctului de Lucru Greaca, cu două autospeciale de stingere. Aceștia au constatat faptul că ardea funinginea din interiorul coșului de fum și au acționat pentru limitarea pagubelor.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, trebuie adoptate următoarele măsuri:

– curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.)

– păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului;

– îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.).

(Jurnal)