Care sunt taxele care vor fi majorate începând de luna viitoare

0
621

Autoritățile au decis să majoreze o serie de taxe, impozite și accize, începând de luna viitoare, mai exact începând cu data de 1 august, iar românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru anumite produse.

Majorarea acestor taxe este prevăzută într-o ordonanță care va schimba Codul Fiscal. În ordonanța respectivă sunt prezentate modificările care vor avea loc la începutul lunii viitoare.

Așadar, Guvernul a decis majorarea accizei la țigări cu 31 de lei, în timp ce românii care au acest viciu vor plăti cu 60 de bani mai mult pe un pachet de țigări.

De asemenea, acciza pentru tutunul încălzit va crește cu 156 de lei pe kilogram. Autoritățile nu au pierdut din vedere nici alcoolul, acciza pentru acesta crescând cu 20%, respectiv 6 bani pe litru.

Autoritățile române vor impozita și veniturile din jocurile de noroc, astfel:

  • pentru câștigurile de până în 10 mii de lei se aplică un impozit de 3%,

  • pentru câștiguri ce trec de 10 mii de lei se aplică un impozit de 20% și o taxă de 300 de lei,

  • pentru câștigurile de peste 66.750 de lei se aplică un impozit de 40% și o taxă de 11.650 de lei.

Potrivit acestei ordonanțe, de la 1 august, plafonul până la care salariile din construcții, industria agroalimentară și agricultură sunt scutite de impozit și contribuții va scădea. Dacă în prezent acesta este de 30.000 de lei, de la începutul lunii viitoare acesta va fi de 10.000 de lei.

Autoritățile amintesc că, la ora actuală, aceștia sunt scutiți de plata impozitului de 10%, de contribuția la sănătate de 10% și de contribuția la Pilonul II de pensii care este deocamdată de 3,75%.

În același timp, Guvernul a decis ca angajatorii care au contracte part-timp să achite pentru acestea contribuții la nivelul salariului minim pe economie.

Ordonanța mai arată că există și excepții, acestea fiind elevii și studenții în vârstă de până la 26 de ani, persoanele care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care au venituri din salarii având mai multe contracte de muncă part-time sau full-time, iar valoarea totală a salariilor trece de salariul minim pe economie și persoanele cu dizabilități.

Autoritățile au mai anunțat că, de la 1 ianuarie 2023, TVA pentru mâncare la restaurante și cazare va crește de la 9%, cât este în prezent, la 19%.

De asemenea, Guvernul va majora și TVA pentru sucurile cu zahăr și pentru berea fără alcool. În ambele cazuri, TVA va fi majorat de la 9%, la 19 procente.

În plus, TVA pentru locuințele mai mari de 120 de mp, cu o valoare de peste 120.000 de euro, va crește la 19%, față de 5 procente cât este în prezent.

(Jurnal)