AstraZeneca  neagă faptul că vaccinul său anti-COVID-19 nu ar fi foarte eficient în cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, asa cum s-a vehiculat zilele trecute în presa germană.

Publicațiile germane ”Handelsblatt ” și ”Bild” au scris că vaccinul – dezvoltat în colaborare cu AstraZeneca și Universitatea Oxford – a avut o eficacitate de 8% la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, transmite Reuters.

Oficialii germani s-au arătat îngrijorați de faptul că vaccinul ar putea să nu primească aprobarea de la Agenția Europeana pentru Medicamente (EMA) pentru utilizarea la persoane peste 65 de ani, a scris ”Bild” în ediția sa online. Într-un răspuns scris, AstraZeneca a negat informațiile, pe care le-a catalogat drept „complet incorecte„.

Mai mult, AstraZeneca susține că o comisie mixtă pentru vaccinare și imunizare sprijină utilizarea vaccinului la vârstnici. De asemenea, a arătat ca a fost demonstrat un răspuns imun puternic la vaccin în analiza de sânge a participanților vârstnici la studiile efectuate.

Reprezentanți ai Uniunii Europene au avut zilele trecute  o întâlnire cu executivi ai AstraZeneca pentru a le cere explicații suplimentare despre anunțul neasteptat privind o reducere considerabilă a livrărilor de vaccin anti COVID către UE în primul trimestru al anului.

(Jurnal)

Frustrarea a crescut deja în rândul țărilor europene, deoarece Pfizer și partenerul BioNTech au anunțat o încetinire temporară a aprovizionării cu vaccin la începutul lunii ianuarie.