Din cei 4,6 milioane de tineri, cu vârste între 18 și 34 de ani, ce se află pe listele permanente ale BEC, doar 1,18 milioane au votat duminică, 6 decembrie.

Asta înseamna că doar 25,39% dintre ei au ajuns să își exprime votul. Prin urmare 3.478.386 de tineri nu au venit la  vot în România. Numărul votanților tineri reprezintă 20,43% din numărul total al celor care au votat duminică în țară, scrie Edupedu.ro.

În diaspora au votat 83.120 de tineri, reprezentând circa o treime din totalul votanților de peste granițe.

Este cea mai slabă prezență la vot a tinerilor din tară,  înregistrată în ultimii patru ani în care au avut loc cinci scrutinuri. Oricum prezența la alegerile  Parlamentare este,  în mod tradițional,  una scăzută, dar prezența tinerilor a fost  de data aceasta cu 6% mai mica decât la alegerile anterioare.

Față de alegerile locale din septembrie, unde au fost 1,8 milioane de tineri, la acest scrutin au lipsit 620 de mii dintre ei.

De ce femeile au lipsit de la vot

Prezenta tinerilor între 18-34 de ani defalcată pe sexe arată că femeile au lipsit mai mult de la vot decât bărbatii, dacă ne raportam la listele electorale permanente. Concret, au venit la vot doar 562.841 de femei, din cele 2,2 milioane înscrise pe liste. Asta înseamnă 24,79%. Sunt analiști care susțin că într-o zi de sărbătoare ca cea de duminică de Sf. Nicolae, femeile de obicei sunt cele sacrificate cu prepararea meniului, mai ales că în această perioadă de pandemie ieșirea la un restaurant este exclusă.

Pe grupe de vârsta, la nivel national, tinerii care nu au împlinit înca 25 de ani au lipsit în proportie de 80%: din 1.606.921 de persoane, au votat doar 443.223 (20,06%). Iar între 25 și 34 de ani au participat la vot doar 24,24%.

Absenteismul de la vot  a fost probabil  o reacție firească , de revoltă a acestora, față de toate interdicțiile introduse de autoritpțile din toată țara în această perioadă de Pandemie (amenzi pe stradă pentru încălcarea regulilor anticovid, carantinarea la domiciliu, cursurile on line pentru cei ce sunt studenți etc).  

Cei mai mulți tineri au votat în Capitală și în județele cu orase universitare: Iasi, Cluj, Timiș, pe ultimele locuri ale listei fiind jude/ele Braila, Ialomița, Covasta și Tulcea.

(Jurnal)