mustatea-vasileÎntr-o recentă conferință de presă organizată de ALDE Giurgiu, prim-vicepreședintele Organizației Județene și candidatul din partea formațiunii pentru un post de senator la alegerile parlamentare, Vasile Mustățea, a vorbit despre Pactul Național de Investiții propus de ALDE partidelor politice pentru următorii patru ani de guvernare, dar și despre domeniile prioritare pe care partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu și le are în vedere tot pentru următorii patru ani de guvernare:

În ultima perioadă, am observat că toate partidele se întrec în a face diverse promisiuni electorale, care nu au însă un fundament economic. Programul lansat de ALDE – ”România, a șaptea putere economică din Europa” este un program realist și realizabil, bazat în primul rând pe considerentul că țara noastră este a șaptea din Europa ca populație și ca suprafață, este o țară cu un relief echilibrat, are bogăție în sol și în subsol… Problema noastră nu este că suntem o țară prăpădită, ci că până acum nu am avut lideri cu vocație, cu excepția domnului Tăriceanu, care a demonstrat pe vremea când a guvernat că România poate avea creștere economică. (…) Și ALDE promite creșteri de salarii și de pensii, dar, spre deosebire de ceilalți, noi considerăm că vom face aceste măriri bazându-ne pe o creștere economică adevărată, pe investiții, nu pe consum. În acest sens, propunem partidelor politice lansarea Pactului Național de Investiții, care presupune ca în următorii patru ani, indiferent cine va fi la guvernare, să aloce 6% din PIB investițiilor publice. Acest lucru este coroborat cu creșterea economică prognozată în această perioadă – de 5%, creștere care nu se poate produce decât în baza acestui Program de Investiții. În acest fel, România va avea la dispoziție 48 de miliarde de euro pe care să le investească în cele mai importante sectoare. Cum am calculat aceaști 48 de miliarde de euro? Este simplu! Conform prognozelor, în următorii patru ani, cumulat, PIB-ul României va fi de 800 de milioane de euro, care, înmulțit cu 6%, înseamnă 48 de miliarde de euro, a declarat Vasile Mustățea.

În ceea ce privește domeniile prioritare stabilite de ALDE pentru următorii patru ani, domnia sa a menționat: educația, sănătatea, infrastructura, agricultura și energia

Ne dorim să investim în educație cel puțin un miliard de euro. La fel și în sănătate. Pentru că dacă ai un popor educat și sănătos, poți trece peste orice. Degeaba ai planuri mărețe în sănătate, spre exemplu, dacă nu ai fonduri pentru a le finanța… Noi propunem construirea a două spitale regionale mari și reabilitarea, consolidare și modernizarea tuturor spitalelelor care sunt în prezent în funcțiune. Referitor la infrastructură, considerăm că trebuie să avem o autostradă care să lege cele opt Euroregiuni. Doar atunci vom reuși să rezolvăm problema transportului rutier în România. Pentru asta, vrem să alocăm cel puțin 5,5 miliarde de euro pe an, în special pentru construirea de autostrăzi. În domeniul agriculturii, România are un potențial care nu este însă valorificat, din două motive – nu avem loturi compacte, se face agricultură pe suprafețe mici încă în România, iar sistemul de irigații a fost distrus. Este păcat că la potențialul nostru importăm produse agricole din străinătate. La energie, ce să mai vorbim?! Că România ar putea să alimenteze toate țările din jur, mai puțin Rusia, dacă ar fi valorificat potențialul hidro…, a mai spus candidatul ALDE Giurgiu.

Solicitat de jurnaliștii prezenți să ofere o prognoză a rezultatului alegerilor parlamentare din 11 decembrie, Vasile Mustățea a spus că, în opinia sa, PSD va obține un senator și doi deputați, PNL un deputat, iar ALDE un senator și un deputat.

(T.Nicolau)

 

5 COMENTARII