Un așa zis  grup de pe rețeaua de socializare,  facebook – Giurgiu Investigații – a lansat ideea unui referendum pentru demiterea primarului Adrian Anghelescu! Bă ești prost? Bă ești nebun?

Nu are sens să discutăm cine face investigațiile  sau dacă ele sunt de natură medicală sau jurnalistice, întrucât calitatea de  muncitor necalificat în presă este un  ”must –have”  pentru un oraș aflat pe ultimele locuri la capitolul ”rezultate în procesul de educație”.

Însă autorii (  ne scuzați, investigatorii…?!) au omis să precizeze și care  ar putea fi ( prin absurd), implicațiile juridice și implicit cele administrative ale unei astfel de măsuri.

Potrivit art. 162 din Codul administrativ:

„(1) Mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia, conform procedurii prevăzute la art. 144 şi 145, care se aplică în mod corespunzător.

(2) Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, orașului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.

(3) Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele şi prenumele, data şi locul nașterii, seria şi numărul buletinului sau ale cărții de identitate şi semnătură olografă ale cetăţenilor care au solicitat organizarea referendumului.

(4) Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puţin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială. Acest procent trebuie să fie realizat în fiecare dintre localitățile componente ale comunei, orașului sau municipiului”.

Prin urmare  atunci când livrezi astfel de informații în mediul  on line, mimează măcar că îți respecți cititorii și că nu îi consideri la limita retardului, pentru a-ți înghiți  toate gogorițele. Mai sunt și oameni care cunosc Legislație, care nu scriu după ureche sau din dorința de a inflama opinia publică, după cum primesc comandă…

Nu ne vom lansa în alte comentarii, ci doar cerem să avem tăria să recunoaștem că  politica este ca fotbalul. Dacă  meciurile se joacă pe goluri, alegerile se joacă… pe voturi!

Și după cum am constatat. Giurgiuvenii au ales! Corect sau nu, asta  vom evalua împreună  la finele acestui mandat. Concret este faptul că nimeni, niciodată,  nu va putea  mulțumi pe toată lumea. Dar să ajungi să vorbești despre referendum e ca și cum a-i vorbi de funie în casa spânzuratului, cât timp actualul primar Anghelescu în loc să inițieze proiecte noi, el continuă să  caute soluții pentru a   acoperi datoriile istorice, datorii ale predecesorilor săi.

Ciudat este însă că nimeni nu a vorbit despre ”referendum” și pe timpul lui Lucian Iliescu, de exemplu,   deși ”Nemuritorul”, ne îngropase toate speranțele că vom mai scăpa vreodată de dictatura și abuzurile sale.

În material se amintește și despre Partidul  PRO ROMÂNIA,  partid ce se rezumă, așa cum am mai spus-o,  la un singur nume : Nicolae Barbu.

O alegere care pentru fostul primar s-a dovedit neinspirată și total dezaprobată de giurgiuveni, care au preferat nu numai să îl aleagă primar pe Adrian Anghelescu,  dar să-i dea  locul secund în clasamentul voturilor pe Municipiu,   lui Marian Măroiu, un candidat  pendulă, mereu în căutarea vremurilor glorioase în care alegătorii PNL  erau ademeniți cu sticle de vin.  Ulterior podgoria PNL,  a fost schimbată cu ghiveciul cu roze al PSD. Vorba cântecului: ” Să nu uităm nicicând să iubim trandafirii…”!  

Despre ”lipsa de susținere politică” și despre ”acțiunea de sabotaj al facțiunilor din PNL”, de care se amintește în același material, sunt scenarii atât de des puse pe tapet, de către bocitoarele de serviciu, încât au devenit adevărate marote!

Rămâne de analizat, pentru cei care n-au altceva mai bun de făcut,  dacă alegerea recentă a lui Adrian Anghelescu ca președinte al filialei municipale Giurgiu,  face parte tot dintr-un scenariu machiavelic, al colegilor săi de partid ,  după cum  acreditează acest ”Neghiniță” sau cum s-o semna el la finalul acestui evident, exercițiu de obediență…

Cert este că unii în loc să  se apuce de  lucruri serioase,  ajung să otrăvească social media  cu  știri ce se doresc (așa cum sugerează și imaginea ce însoțește materialul)  o bombă cu ceas, dar… cu cuc!

 În privința  comparației cu ”perioadele  premergătoare celor două mari conflagrații mondiale, când toate țările participante aveau un interes și de abia așteptau intrarea în război”,  credem că ar trebui să  fim mai atenți  la ce  fumăm și ce efect poate avea…

(Tartorele)