Recent, mai mulți cititori ne-au contactat, indignați de faptul că există, în municipiul și județul nostru, persoane revenite din diverse țări ale Europei de vest, zone în care au fost confirmate cazuri de infectare cu coronavirus COVID 19, care, însă, nu sunt plasate nici în carantină, nici în autoizolare la domiciliu.

Pentru lămurirea situației, am solicitat un punct de vedere Direcției de Sănătate Publică Giurgiu, având în vedere că aceeași problemă a mai fost ridicată nu cu mult timp în urmă, când un grup de turiști giurgiuveni, întors din Israel, a fost trimis…la servici!

Iată, mai jos, răspunsul complet al DSP Giurgiu:

Conform indicațiilor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, pentru cetățenii care provin din state cu peste 500 de cazuri confirmate de infecție cu coronavirus COVID 19 (zona galbenă) din care fac parte printre alte țări Germania, Marea Britanie și Elveția (zone la care faceți referire) și care au intrat în România începând cu data de 15 martie a anului curent, Direcția de Sănătate Publică Giurgiu a instituit măsura de izolare la domiciliu, concomitent cu indicațiile de adoptare a măsurilor de igienă personală și a contacților (persoane apropiate).

De asemenea, au fost sfătuiți să ia zilnic legătura cu medicul de familie sau cu personalul DSP Giurgiu (la un număr de telefon prestabilit), pentru a comunica starea de sănătate, iar odată cu apariția unor simptome specifice infecției respiratorii acute (febră peste 38 grade, tuse, greutate în respirație) să apeleze Numărul Unic de Urgență 112, conform procedurii operaționale.

Începând cu data de 15.03.2020, printre cele trei țări enumerate mai sus, au intrat sub incidența zonei galbene următoarele state: Austria, Belgia, Coreea de Sud (restul țării în afara zonei roșii), Danemarca, Franța, Japonia, Norvegia, Olanda, Republica Populară China, Spania, Statele Unite ale Americii și Suedia.

În data de 17.03.2020 în zona galbenă de incidență a intrat Malaezia, în 18.03.2020 – Australia și Canada, iar în data de 19.03.2020 – Portugalia, Cehia și Brazilia”., se mai arată în răspunsul transmis „Jurnalului giurgiuvean” de către Direcția de Sănătate Publică Giurgiu. 

„Trebuie clarificat un lucru: dacă un cetățean se întoarce dintr-o țară aflată sub zona galbenă, să zicem Elveția, anterior datei de 15 martie, nu este obligatoriu să intre în autoizolare la domiciliu. Discutăm despre această măsură despre întoarcerea după data amintită. De aceea nu li s-a indicat, probabil, respectivilor această măsură, la momentul la care ni s-au adresat”, a mai precizat,pentru „Jurnal giurgiuvean”, directorul Direcției de Sănătate Publică Giurgiu, Magdalena Mărcuț.

(Jurnal)