Campioni la sărituri, olimpici la mate-fizică, ori maneliști, analfabeți funcționali și fani ai Dianei Șoșoacă?

0
279

Recent Eurosport a prezentat una din etapele concursului de sărituri în apă de la mare înălțime, Red Bull Cliff Diving, disputată pe 26 septembrie la ”Polignano a mare”, în Italia. Aici sportivul nostru, Constantin Popovici a urcat din nou pe podium, într-o etapă a acestui concurs, clasându-se pe locul doi, în timp ce un alt conațional, Cătălin Preda, a ratat de puțin podiumul, clasându-se pe locul 4.

Concentrare pură, abilități perfecte și control fizic, iată care sunt componentele obligatorii ale sportivilor în călătoria lor prin aer, pentru legendarul trofeu ”King Kahekili”, al acestui inegalabil concurs, programat în locații de vis, care numără de la frumuseți naturale și sărbători vizuale până la situri istorice și ape virgine.

Un sport care crește tot mai repede în popularitate și care ne-a oferit satisfacția acestor doi campioni.

Red Bull Cliff Diving nu înseamnă doar să plonjezi de pe o stâncă. Este, așa cum spun specialiștii, un exercițiu mental, de control fizic  dar și…de matematică. Da, pentru că saltul în apă se face de pe o platformă amplasată la 27 de metri înălțime, care este, în mod sigur, un risc ce trebuie bine calculat.

Săritorii accelerează de pe platformă cu 9,8 metri pe secundă – aproape la fel de repede ca un ”Bugatti Veyron”. Puțini  pricep ce înseamnă să intri în apă cu o forță de 2-3 ori mai mare decât cea gravitațională!

Impactul nu este deloc ușor. Sportivul ajunge de la 85 km/h la ”zero”, în mai puțin de o secundă!!  Săritorii ating apa cu o viteză atât de mare, încât creează o gaură ca în urma unei bombe, acolo unde au atins apa.

                            Foto: Constantin Popovici

Deși românii noștri au obținut aceste performanțe, televiziunile nu au catadicsit să vorbească aproape deloc despre ei. Timp de 3 seri consecutiv , însă, câteva dintre ele s-au grăbit să dea secvențe de la nunta fetei  unui manelist celebru.

Dar asta nu e tot! Un lot de câțiva tineri români ce tocmai se întorceau cu o salbă de medalii de la un concurs internațional de matematică, au fost lăsați baltă în aeroport de reporter, care s-au repezit spre o vedetă din showbiz ce aștepta să-și recupereze bagajul, întoarsă dintr-o țară exotică. Nicidecum de la vreun concurs care să ne promoveze țara, ci direct de pe nisipul unui resort exclusivist de 5 stele.

Aceasta-i România pe care ne-o dorim?! Nu de campioni avem noi nevoie, nu de minți luminate, ci de maneliști, pipițe gonflate și analfabeți funcționali care să dea însă bine pe sticla televizoarelor, să sporovăiască vrute și nevrute, dar să aducă audiență. În privința consumatorilor acestor emisiuni sunt telespectatori, la același nivel intelectual cu al celor ce se dau „în stambă”, GEN…

 

 

 

 

 

 Foto: Medalii obținute de olimpicii români la concursuri internaționale de materii pluridisciplinare

Mult mai interesante par pentru unii imaginile unor cântăcioși în care interlopii aruncă bani, pe acorduri de manele, decât eleganța plină de riscuri a unor sărituri de pe niște stânci sălbatice… Pe cine interesează numărul orelor, zilelor, anilor consumați de acești tineri în antrenamente riscând să-și rupă gâtul?

Pe cine credeți că mai interesează că acești copii, medaliați pentru truda lor zilnică, adânciți până târziu în noapte, în calcule și cifre, rătăciți printre teoreme și algoritmi, vor pleca foarte curând, cu siguranță, spre universități celebre din lume, uitând că s-au născut într-o Românie care îi ignoră tot mai mult, o țară în care disprețul față de valori este la loc de cinste.

În timp ce la fiecare 2,5 minute un român moare de COVID sau comorbidități (că tot ne-a intrat acest termen în vocabular), sunt televiziuni mai intersate de a reda relația Aneimaria Prodan  cu Laurențiu Reghecampf decât o dezbatere pe teme de medicină sau educație. Păi și…, cine s-o facă? Că la asemenea emisiuni trebuie măcar să știi să citești corect de pe prompter termenii de specialitate.

Iată motivul pentru care campionii la sărituri și olimpicii întorși medaliați de la concursuri internaționale n-or să fie niciodată teme  de interese pentru televiziunile noastre comerciale.

 Va mai trece mult până când campionii noștri, fie ei la sărituri sau la concursurile de mate-fizică, vor fi promovați în prime time și vor avea audiență mai mare decât Diana Șoșoacă. Până atunci însă, ne vom mulțumi să livrăm an de an țării, analfabeți funcționali, școliți online, sub pretextul tâmpit al măsurilor impuse de Pandemie.

(City Zen)