Campania antirabică începută  la 1 octombrie 2017 , continuă în această perioadă în judeţul Giurgiu. Din păcate – ne spunea directorul Direcţiei de Sănătate Veterinară şi Siguranţa Animalelor Giurgiu (DSVSA), dr. Liviu Florescu, campania intâmpină greutăţi din partea deţinătorilor de câini care refuză microciparea acestora. Cauza principală este preţul procesului în sine care cuprinde operaţia de implantare , eliberarea carnetului de sănătate al câiunelui şi introducerea în RECS (Registrul de Evidenţă Câini cu Stăpân), costul ajungând la  15 lei/câine. Sunt cazuri în care Primăria achită întregul cost al acestei operaţii, dar  cu toate astea cetăţenii posesori de câini  rămân încă reticenţi – preciza directorul Direcţiei.  Inspectorii DSVSA ne-au dat  în acest sens exemplul localităţilor Stăneşti şi Răsuceni, zone mai sărace în care s-au manifestat astfel de refuzuri. În localităţi precum Prundu, Stăneşti sau Izvoarele locuitorii au refuzat la început după care s-au lăsat convinşi de utilitatea acestui proces – precizau inspectorii DSVSA.

Tot în cadrul campaniei antirabie – ne mai spunea dr. Florescu – se înscriu şi acţiunile aflate în curs,  de împuşcare a vulpilor , acţiune consecutivă administrării de momeli vaccinare (hrană care încorporează vaccinul pentru depistarea concentraţiei – existenţei sau nu de anticorpi postvaccinari :  n.red.)

Din fericire, ne mai spunea dr. Florescu, în judeţul Giurgiu nu am mai avut de circa 3-4 ani cazuri de animale din gospodăria cetăţenilor muşcate de vulpi bolnave de rabie.

(Florian Tincu)