Prin HG 9/2018 Ministerul Agriculturii a înfiinţat un Program de dezvoltare a raselor de suine (porci) româneşti în regim tradiţional. Este vorba de rasele Basna şi Mangaliţa despre care am înţeles că pur şi simplu nu mai sunt de găsit pe teritoriul judeţului nostru, rase naturale de acest gen  regăsindu-se doar în câteva zone din nordul ţării.

După cum ne preciza directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Giurgiu, Stelea Coşoi, crescătorilor de porci li se acordă în cadrul acestui program , gratuit , purcei din cele două rase amintite  mai sus, între 2 şi 10 bucăţi. Cheltuielile vor fi suportate din Bugetul Ministerului Agriculturii , la valoarea de 250 lei/cap de purcel, plată făcută furnizororilor de purcei, ce au obligaţia de a-i da beneficiarului la greutatea de minim 10 kg /cap de purcel, rasă pură.

La rândul lor crescătorii de porci încheie un contract cu un procesator (abator) ce are obligaţia de a-i prelua la greutatea de minim 130 kg (în viu), şi de a acorda crescătorului de porci, la preluare, minim 11 lei/kg (în viu).

Actul normativ prevede o normă de furajare care este obligatorie şi verificabilă. Altfel spus, acestor porci nu li se dă orice de mâncare, ci doar ceea ce este indicat. Sunt rase ce cresc greu, ajungând la greutatea pe care o aminteam abia  după un an,  un an şi jumătate …- ne spunea Stelea Coşoi. . Dar iată şi care este structura raţiei furajere folosită pentru creşterea acestor porci: cereale; amestec de cereale (porumb, orz,secară); masă verde (lucernă-borceag), fân natural (fân – borceag).  Animalele pot fi duse la păşune în perioada primăvară-toamnă ne mai preciza directorul DAJ.

Verificarea structurii raţiei furajere se face de către DAJ şi procesator. La rândul său procesatorul  ridică ulterior animalele de la crescător şi le sacrifică valorificând carnea pe piaţa internă.  Obligaţia de bază a crescătorilor este aceea de a deţine autorizaţie sanitar veterinară din partea DSVSA Giurgiu, în cazul nostru…

După cum ne mai spunea directorul Coşoi, la acest moment sunt destui crescători de animale din judeţul Giurgiu ce doresc să facă solicitarea creşterii de porci din cele două rase,  rămânând acum doar să se identifice furnizorii acestora şi un procesator, ştiut fiind că la această oră în judeţul Giurgiu nu funcţionează niciun abator.

După cum aţi înţeles scopul acestui program este acela al valorificării pe piaţa românească a cărnii de porc din rase naturale , valoroase din toate punctele de vedere atât pentru crescători cât şi pentru consumatori – ne preciza Stelea Coşoi.

Directorul DAJ Giurgiu  amintea faptul că un al doilea program privind suinele,  deocamdată este nedefinitivat , el urmând a se adresa fermelor comerciale producătoare de material genetic.

 (Tincu Florian)