BUJORII, cele mai solicitate flori de pe piață! Ce se întâmplă cu cei din Pădurea Comana…

0
1636

În această perioadă floarea cea mai căutat în piețe este cu siguranță, bujorul. La noi în județ această floare delicată, crește într-un areal natural, în Parcul natural de la Comana.

Într-o discuție avută cu primarul  localității Comana, Aurel Enache, acesta ne spunea că la această dată bujorii de culoare roșie, din Parcul natural sunt pe trecute…

Întrebat dacă bujorii de aici sunt acum protejați împotriva celor care, cu ceva ani în urmă, pângăreau pădurea pentru a-i rupe și apoi comercializa prin piețe, primarul Enache spunea că este exclusă această posibilitate. Primul edil al localității ne mai spunea că speră ca în funcție de evoluția Pandemiei în viitoarea perioadă să se gândească bine la varianta reluării  sărbătoririi zilei bujorului, ce ar putea atrage în această zonă splendidă a județului nostru, a unui impresionant de  turiști din toate colțurile țării.

Zilele trecute într-o emisiune Tv, erau prezentați bujorii crescuți într-o exploatație de 2 milioane de plante, în localitatea Lehliu, din Bărăganul românesc. De un colorit amețitor, începând de la alb , la roz, galben, bleu sau roșu sângeriu, bujorii surprind – așa cum  menționa realizatorul reportajului – nu numai prin nuanțe ci și prin mirosul deosebit al unora dintre ei.

Bujorii de la Lehliu au, pe unul dintre acționarii firmei producătoare, un olandez care anul acesta a trimis la el în țară peste 150 de mii de bujori, după ce anul trecut numărul acestora a fost de 250.000.

De precizat că în aceste zile la bursa de flori un bujor era vândut cu 3 euro/buc. De precizat că bujorii sunt recoltați și  trimiși spre piețe, boboci, floarea fiind extrem de sensibilă la temperatură și umiditate, factori ce îi pot determina spontan inflorescența.

(Jurnal)