Biserica „Sf. Pantelimon” din comuna Vedea, parte integrantă a proiectului „Patrimoniul creștin în coridorul cultural Ruse-Giurgiu”

0
645
@Calator prin Romania

Proiectul „Patrimoniul creștin în coridorul cultural Ruse-Giurgiu” finanțat în cadrul Programului INTERREG V-A România-Bulgaria Axa prioritară 2 „Regiunea verde”,  având ca obiectiv: „Îmbunătățirea conservării și utilizării durabile a patrimoniului natural, a resurselor și a patrimoniului cultural” se apropie de finalizare.

Partenerul principal al proiectului este Biserica „Sfânta Paraschkeva” din orașul Russe (Bulgaria). Cei doi parteneri ai proiectului sunt: Biserica „Sfântul Gheorghe”, din  Ruse și Biserica „Sfântul Pantelimon”, satul Vedea, județul Giurgiu.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a promova dezvoltarea integrată a regiunii transfrontaliere Ruse-Giurgiu prin dezvoltarea turismului cultural și religios bazat pe utilizarea durabilă a patrimoniului cultural, religios și istoric al regiunii.

Proiectul va permite tuturor partenerilor de proiect să socializeze, să utilizeze și să gestioneze cu succes patrimoniul lor cultural și istoric, să îl integreze în produsele turistice și să exploateze condițiile actuale favorabile pentru dezvoltarea turismului cultural.

Realizatorii proiectului organizează în acest scop un tur de expediție, planificat pentru datele de 10 și 11 decembrie 2022 cu scopul de a prezenta siturile reprezentative selectate din cele trei produse turistice culturale și religioase dezvoltate în cadrul proiectului, pe coridorul transfrontalier Ruse – Giurgiu:

  • Produsul turistic integrat 1 – „Patrimoniul cultural creștin în spațiul spiritual Ruse – Giurgiu” – itinerar de o zi și două zile;

  • Produs turistic integrat 2 – „Pe urmele sfinților comuni ocrotitori ai bulgarilor și românilor” – itinerar de o zi și două zile;

  • Produsul turistic integrat 3 -„Istorie și civilizație pe coridorul cultural Ruse – Giurgiu” – itinerar de o zi și două zile.

Cele trei produse turistice includ bisericile restaurate în cadrul proiectului: „Biserica Sfântul Gheorghe și Biserica Sfânta Paraschkeva din orașul Ruse și Biserica „Sfântul Pantelimon” din comuna Vedea, județul Giurgiu, precum și Centrul de expunere turistică cu obiecte bisericești, construit în cadrul proiectului, în curtea Bisericii „Sfânta Paraschkeva”.

 

Biserica „Sfânta Paraschkeva”- din Ruse a fost construită în 1939, conform proiectului arcului Ruse. Lyuben Dinolov. Proiectul arhitectural al bisericii a fost prima încercare reușită de a copia Biserica Rotundă (Biserica de Aur) din vechea capitală bulgară Preslav. Biserica poartă numele ultimei biserici rupestre de pe Polomie rutenească.

Biserica „Sfântul Gheorghe” din orașul Ruse este o bazilică cu trei naosuri și trei altare. Ea a fost construită în perioada 1841 – 1842 pe ruinele unei biserici de lemn care a ars în 1806-1812. Frescele au fost pictate de profesorul Nikolay Kozhuharov și de artistul Tsanko Vassilev. De asemenea, în biserică se păstrează icoanele de pe vechiul iconostas, pictate de Zachary Tsanyuv și Joaniky Papavitanov de la școala de pictură din Trevna în 1842. Templul păstrează o parte din moaștele sfântului său patron.

De cealaltă parte a Dunării, în județul Giurgiu, Biserica „Sfântul Pantelimon” este situată în localitatea Vedea. Construită în 1845, biserica a fost ctitorită de Apostol Arsace, politician și filantrop. Frescele din biserică sunt opera celebrului pictor român Gheorghe Tătărescu, elev al lui Nicolae Grigorescu și pionier al neoclasicismului în pictura artistică din România.

Povestea construcției templului este extrem de interesantă. Construcția sa a fost finanțată de Apostolul Arsace în memoria fiului său. Acesta s-a sinucis după ce părinții săi nu i-au permis să se căsătorească cu iubita sa, care era evreică.

Centrul de expoziții turistice cu obiecte bisericești Centrul de expoziții turistice a fost construit în curtea Bisericii Sfântul Paraschkeva din orașul Ruse. Vor fi expuse artefacte bisericești din Ruse și din județul Giurgiu, cum ar fi ustensile bisericești, veșminte preoțești, ustensile bisericești și literatură liturgică. O parte a centrului este o capelă, care va purta numele Sfântului Ivan de Rila.

În cadrul expediției va fi organizată o prezentare de idei și a obiectivelor proiectului ROBG-302 și a celor trei produse turistice pentru turismul cultural și religios pe coridorul transfrontalier Ruse – Giurgiu.

Printre participanții la expediție se numără: reprezentanți ai organizațiilor, instituțiilor și mass-mediei, care vor disemina informații despre produsele turistice dezvoltate în cadrul proiectului în rândul unei game largi de persoane și le vor include în politicile lor locale și regionale – reprezentanți ai autorităților locale și regionale, instituții, ONG-uri, Asociația Municipiilor Dunărene, reprezentanți ai episcopatelor, diecezelor, jurnaliști, etc.

(Persoană de contact: Svetlin Simeonov – Manager de proiect)

(Jurnal)