Proiectul „Patrimoniul creștin în coridorul cultural Ruse-Giurgiu” finanțat în cadrul Programului INTERREG V-A România-Bulgaria Axa prioritară 2 „Regiunea verde”, având ca obiectiv: „Îmbunătățirea conservării și utilizării durabile a patrimoniului natural, a resurselor și a patrimoniului cultural” se apropie de finalizare.
Partenerul principal al proiectului este Biserica „Sfânta Paraschkeva” din orașul Russe (Bulgaria). Cei doi parteneri ai proiectului sunt: Biserica „Sfântul Gheorghe”, din Ruse și Biserica „Sfântul Pantelimon”, satul Vedea, județul Giurgiu.
Obiectivul principal al proiectului este acela de a promova dezvoltarea integrată a regiunii transfrontaliere Ruse-Giurgiu prin dezvoltarea turismului cultural și religios bazat pe utilizarea durabilă a patrimoniului cultural, religios și istoric al regiunii.
Proiectul va permite tuturor partenerilor de proiect să socializeze, să utilizeze și să gestioneze cu succes patrimoniul lor cultural și istoric, să îl integreze în produsele turistice și să exploateze condițiile actuale favorabile pentru dezvoltarea turismului cultural.
Realizatorii proiectului organizează în acest scop un tur de expediție, planificat pentru datele de 10 și 11 decembrie 2022 cu scopul de a prezenta siturile reprezentative selectate din cele trei produse turistice culturale și religioase dezvoltate în cadrul proiectului, pe coridorul transfrontalier Ruse – Giurgiu:
-
Produsul turistic integrat 1 – „Patrimoniul cultural creștin în spațiul spiritual Ruse – Giurgiu” – itinerar de o zi și două zile;
-
Produs turistic integrat 2 – „Pe urmele sfinților comuni ocrotitori ai bulgarilor și românilor” – itinerar de o zi și două zile;
-
Produsul turistic integrat 3 -„Istorie și civilizație pe coridorul cultural Ruse – Giurgiu” – itinerar de o zi și două zile.
Cele trei produse turistice includ bisericile restaurate în cadrul proiectului: „Biserica Sfântul Gheorghe și Biserica Sfânta Paraschkeva din orașul Ruse și Biserica „Sfântul Pantelimon” din comuna Vedea, județul Giurgiu, precum și Centrul de expunere turistică cu obiecte bisericești, construit în cadrul proiectului, în curtea Bisericii „Sfânta Paraschkeva”.