Începând de mai bine de o lună de zile, biblioteca comunei giurgiuvene Malu poartă numele renumitului și regretatului jurnalist, fost director al Bibliotecii Judeţene „I. A. Bassarabescu” din Giurgiu, DAN MUCENIC.

Inițiativa acestei atribuiri de nume a venit în urma unei donații consistente de carte, pe care fosta sa soție, Mirela Gruiță, a făcut-o bibliotecii din localitate. Așa cum ne declara Mirel Jantea, dascăl la rândul său, care l-a cunoscut și apreciat foarte mult pe profesorul Dan Mucenic: „donația a cuprins cărți școlare, beletristică, dar și numeroase publicații ale jurnalistului Dan Mucenic. Este o normalitate, atribuirea acestei denumiri, bibliotecii noastre comunale, un omagiu pe care noi toți îl adresăm celui care a format și modelat multe caractere de-a lungul timpului”.

Datorită meritelor sale, a inteligenței inegalabile pe care mulți dintre cei cu care a colaborat nu o pot contesta, a calităților sale de dascal și formator de oameni, dar nu în ultimul rând, în semn de omagiu, Consiliul Local al comunei Malu a hotărât prin HCL nr. 31/25.05.2022 atribuirea denumirii noi bibliotecii comunale, Dan Mucenic.

Totodată, s-a primit aviz favorabil și din partea Comisiei de Atribuire de Denumiri a județului Giurgiu.

Pentru cei care nu știu prea multe despre cine a fost Dan Mucenic, putem spune în câteva cuvinte că a fost un profesor iubit de elevii săi, unul dintre primii publiciști adevărați după Revoluția din 89, dar şi un apreciat scriitor, care s-a considerat bucureștean prin naștere, buletin și domiciliu, dar giurgiuvean prin creștere, educație și spirit.

În „Timp Năuc” de Dan Alexandru Mucenic, vorbește despre marile lui pasiunide-o viață: „Timpu-i năuc de oriunde și încotro te-ai uita. Îl privesc dinspre anii devenirii mele, dintr-un trecut mai îndepărtat, însă și de mai ieri, îi scrutez posibila derulare, pornind de la realitatea prezentului imediat, și-l întrevăd, adesea, sporindu-și năuceala. Mă mai uit la el și din perspectiva pasiunilor de-o viață, ce mi-au jalonat existența și i-au dat consistență: lectura, munca la catedră și, cu deosebire, gazetăria. Simt, fără voie, gândind la toate acestea, crispare și mă încearcă presentimente sumbre”.

Așteptăm acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Giurgiu, mai ales dacă ținem cont de faptul că și-a dedicat ultimii 15 ani din viață, Bibliotecii Judeţene „I. A. Bassarabescu” din Giurgiu.

(Ana Magheru)