Pentru orice francez din întreaga lume, ziua de 14 iulie are o semnificaţie aparte, cu o puternică încărcătură emoţională. Fiind vorba despre Revoluţia Franceză, de la 1789 încoace, se poate spune că ziua de 14 iulie a însemnat sfârşitul a ceea ce s-a numit “Vechiul Regim” şi, totodată, începutul unei noi ere.

14 iulie a devenit apoi ziua naţională a Franţei, sărbătorită cu entuziasm şi patriotism în fiecare an.

La data de 14 iulie 1789, revoluţionarii parizieni luau cu asalt Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic, iar la Sărbătoarea Federaţiei din 14 iulie 1790, sărbătoarea reconcilierii şi unităţii tuturor francezilor, regele Ludovic al XVI-lea a jurat credinţă Naţiunii şi legii.

„Libertate, Egalitate, Fraternitate” avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia, iar 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei.

Democrațiile occidentale s-au inspirat apoi după aceasta.

Aproximativ un secol, ziua de 14 iulie nu a fost catalogată ca fiind o zi importantă, ea devenind sărbătoare națională abia în 1880, sub a Treia Republică Franceză.

(foto: AP Photo/Michel Euler, Pool)

(Jurnal)