Becali, din nou la DNA! Ce au vrut procurorii de la el…

0
187

Gigi Becali este învinuit de spălare de bani pentru o tranzacţie cu un teren de acum 13 ani. Alături de latifundiarul din Pipera este suspectat şi nepotul acestuia, Vasile Geambazi.

Cei doi resping acuzaţiile şi invocă în apărare decizii definitive ale instanţelor de judecată. Becali şi nepotul său au ajuns astăzi la DNA.

Gigi Becali fost pus oficial sub învinuire pentru acuzaţia de spălare de bani, o informaţie pe care a făcut-o publică însuşi latifundiarul din Pipera.

Cel puţin până în acest moment, oficialii DNA nu au comunicat detaliile acestui caz de corupţie, în care s-a ales cu aceeaşi învinuire şi nepotul lui Becali, Vasile Geambazi.

Totul pleacă de la o sesizare făcută în urmă cu aproape 4 ani de zile de Corpul de Control al Guvernului, care vorbea despre o despăgubire uriaşă primită de familia lui Becali: în jur de 60 de milioane de euro, pentru un teren de aproximativ 21 de hectare din Voluntari.

Drepturile litigioase ale terenului au fost cumpărate în 2006 de Gigi Becali, transferate ulterior către nepotul acestuia, iar în momentul în care s-au pus în discuţie despăgubirile, pentru că terenul nu putea fi retrocedat în natură, s-a ajuns la o evaluare la suma de 60 de milioane de euro.

Acum, procurorii investighează dacă această evaluare era exagerată şi că, în mod normal, suma care i se cuvenea lui Gigi Becali şi nepotului ar fi fost de trei ori mai mică. Este motivul pentru care după atâţia ani se reactivează această investigaţie făcută de procurorii anticorupţie, iar astăzi a fost momentul în care George Becali şi Vasile Geambazi, care resping ideea că ar fi comis vreo infracţiune, trebuie să dea socoteală.

Mai mult de atât, Becali şi Geambazi invocă în apărarea lor anumite decizii definitive ale instanţelor de judecată, pentru că ințial ANRP, comisia de depsagubiri a refuzat plata acestor despăgubiri, aşa că s-a ajuns la un proces în instanţele de judecată şi, cel puţin la Curtea de Apel Bucureşti, după un singur termen de judecată.

Geambazi a declarat la ieșirea de la audieri că este acuzat de spălare de bani. “Dacă erau bani negri de la Ministerul de Finanțe, i-oi fi spălat. Este vorba de niște bani obținuți de la Ministerul de Finanțe, prin hotărâre a ÎCCJ.”

Întrebat de jurnalişti dacă va fi pus sub învinuire, Gigi Becali a răspuns “ba da”, continuând ironic: “Mi-e frică, tremur de frică pentru că am spălat bani cu nepotul, că s-au dus banii din contul meu în contul lui nepotu-meu, de la nepot la mine în cont”.

Din primele informații, ar fi vorba despre un dosar întocmit în 2016, privind supraevaluarea unui teren, de la 20 de milioane de euro, la 60 de milioane.

(Jurnal)