Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea prin care copiii fără acte de indentitate să poată fi înscriși în sistemul educațional. În plus, reprezentanții unităților de învățământ la care se solicită înscrierea vor demara procesul de înregistrare și eliberare a unui certificat și cod numeric personal.

Peste 10.000 de copii se află în imposibilitatea de a putea fi înscriși în sistemul educațional, din cauza lipsei actelor de identitate, ceea ce ar putea duce la sărăcie și excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz și violență sau trafic de persoane.

Prin acest demers este modificată Legea educaţiei naţionale în așa fel încât copiii fără acte de identitate să poată fi înscriși în sistemul educațional. Estimativ peste 10000 de copii se află în această situație. În plus, reprezentanții unităților de învățământ la care se solicită înscrierea vor anunța în cel mai scurt timp serviciile abilitate, pentru demararea procesului de înregistrare și eliberare a unui certificat de naștere și a unui cod numeric personal. Dreptul la educație este garantat tuturor copiilor din țara noastră, atât prin Constituție cât și prin Convențiile internaționale la care România este parte, precum Declarația Universală a Drepturilor Omului a Organizației Națiunilor Unite. Lipsa documentelor de identitate afectează atât acești copii, cât și întreaga comunitate, printr-un risc crescut de sărăcie și excluziune socială, analfabetism, expunerea la abuz și violență sau trafic de persoane.

(Jurnal)