Barurile, restaurantele şi hotelurile trec la impozit pe venit

0
167

Jnc9ODAwJmhhc2g9ZDgyOGEwZjIwNWMwODQ3MjU3MmJiMzY4NWI0MzY4NjI=.thumbPersoanele juridice care realizează venituri sub jumătate de milion de euro vor avea, din luna august, un regim fiscal unitar, prin aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor în scopul de aducere în acest sistem şi a celor care se află sub incidenţa impozitului specific.

Noile prevederi sunt cuprinse în Legea 177/2017 care aduce modificări importante Codului fiscal. Legea, publicată în Monitorul Oficial nr. 0584 din 21 iulie 2017 . Ministerul Finanţelor Publice precizează că printre aceste măsuri se află crearea unui regim fiscal unitar pentru persoanele juridice care realizează venituri sub 500.000 de euro prin aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, scopul fiind acela de aducere în acest sistem şi a persoanelor juridice care desfăşoară activităţile aflate sub incidenţa impozitului specific. Măsura se aplică începând cu 1 august, fiind prevăzute reguli tranzitorii.

Impozitul specific se aplică în prezent firmelor care în actele constitutive, la 31 decembrie 2016, aveau ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:

* 5510 – ,,Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”;

* 5520 – ,,Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”;

* 5530 – ,,Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere’’;

* 5590 – ,,Alte servicii de cazare”;

* 5610 – ,,Restaurante’’;

* 5621 – ,,Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”;

* 5629 – ,,Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”;

* 5630 – ,,Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

De asemenea, se elimină din sfera contribuabililor plătitori de impozit pe profit asociaţiile de proprietari care efectuează doar încasarea cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietar.

(Jurnal)