Acasă Actualitate Ministerul Sănătăţii pregăteşte asistente medicale comunitare pentru localităţi în care medicul nu ajunge niciodată!

Ministerul Sănătăţii pregăteşte asistente medicale comunitare pentru localităţi în care medicul nu ajunge niciodată!

0
Ministerul Sănătăţii pregăteşte asistente medicale comunitare pentru localităţi în care medicul nu ajunge niciodată!

asistenti-comunitari-1Trăim într-o  ţară în care, avortul şi abandonul la naştere ţin loc de contracepţie, în comunităţile sărace, iar tratamentul bolilor grave costă enorm, pentru că nu sunt depistate la timp.

Legea asistenţei medicale comunitare, care a funcţionat parţial în ultimii 8 ani, îşi propune acum să ofere gravidei şi copilului nou născut  un ajutor imediat, în primul rând în zonele rurale unde medicul ajunge tot mai  greu. Marea problemă este cu ce bani va fi aplicată această lege?

O comună din Judeţul Giurgiu, un caz fericit…

Două femei – un asistent medical şi un mediator – ajută, cu resurse puţine, comunitatea de 8.000 de oameni din localitatea Roata, judeţul Giurgiu. Într-un reportaj al celor   de la PRO Tv, o cunoaştem pe Adriana, o tânără care are noroc să trăiască într-o comună unde sistemul de asistenţă comunitară funcţionează. Sunt multe sate însă din judeţ şi din ţară unde niciun asistent nu  vrea să-şi asume o astfel de muncă grea, plătită modest,  ce îi impune un efort considerabil   pentru că  în aceste localităţi se ajunge cu greu, drumul fiind extrem de  istovitor.

Care e noutatea

Iată însă că statul  vrea să dea o nouă faţă legii asistenţei comunitare şi promite ca ea va funcţiona în toată România. Poate şi pentru că, echipele medicale vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii. Potrivit noii legi, echipei de asistenţă comunitară se alătură  şi o moaşă cu facultate. Odată cu apariţia moaşei, asistentul medical şi mediatorul s-ar ocupa mai bine de pacienţii cu boli cronice. Faţă de trusele rudimentare,  procurate până în prezent de către Primării, cele pe care le va plăti Ministerul Sănătăţii vor fi, evident, mai scumpe. Noua lege nu are însă un buget alocat. Costul asistenţei comunitare de acum este de aproximativ 80 de milioane de lei pe an, însă – aşa cum se promite –  el va creşte. Toate aceste eforturi ale statului ar trebui să prevină situaţii precum a unei proaspete mămici,  care nu a făcut niciun test de sânge în cele nouă luni de sarcină.

Rolul moaşei

Unul din rolurile moaşei, crucial pentru prevenţia unor epidemii, va fi să repereze şi să raporteze situaţiile în care bebeluşii unor părinţi neasiguraţi nu au fost vaccinaţi. Acest profesionist va lua legătura cu părinţii şi le va explica ce important e să îşi protejeze copilul. Tot ea îi va ajuta să recupereze vaccinurile recomandate. În prezent, în România avem 1400 de asistenţi medicali şi 700 de mediatori,  în comunităţi defavorizate, însă este nevoie de mult mai mult. Lor li s-ar putea alătura foarte curând peste 600 moaşe cu fa-cultate. Pentru ca aceste postură să devină fie atractive pentru tineri, oficialii Ministerului Sănatăţii au de gând să le ofere sporuri, care să compenseze dezavantajele mutării la sate.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
3.3 ° C
3.3 °
3.3 °
63 %
3.5kmh
1 %
sâm
4 °
Dum
8 °
lun
11 °
mar
10 °
mie
7 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com