Bacșișul va fi impozitat și va fi trecut pe nota de plată!

0
91

Bacșișul va fi impozitat, iar suma va fi inclusă pe bonul fiscal. Această măsură se va aplica serviciilor de restaurant și baruri, iar valoarea bacșișului oferit de client va fi între 0 și 15 la sută, potrivit unui proiect ce a fost adoptat, luni, de Senat. 

Potrivit legii care a fost adoptată cu 43 de voturi ”pentru”, bacșișul va fi impozitat și inclus pe bonul fiscal, astfel că operatorilor economici le revine datoria de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu un nou articol. 

Astfel, în urma acestei măsuri, ospătarul va veni cu nota de plată, care va cuprinde mai multe variante de bacşiş, care poate varia între 10 şi 15% din contravaloarea consumaţiei. 

Clientul va bifa cât vrea să lase, iar ospătarul va nota în casa de marcat suma respectivă, la rubrica bacşiş.  Acest venit va fi impozitat cu 10 la sută, spun cei din domeniu.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de către client în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN „5.610 Restaurante” şi „5.630 Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii”,arată propunerea legislativă pentru modificarea OUG 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Propunerea legislativă adoptată de Senat cu 43 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” şi 6 abţineri va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

(Jurnal)