Azi, 25 octombrie, celebrăm Ziua Armatei Române

0
75

Garant al păstrării integrităţii teritoriale, a independenţei şi suveranităţii, asociată unei întregi tradiţii istorice de jertfe, sacrificii, dar și de victorii, Armata României este una dintre instituţiile fundamentale ale statului român, care se bucură de un nivel ridicat de încredere şi respect din partea populaţiei.

În fiecare an, la  25 octombrie, se celebrează Ziua Armatei României, moment cu valoare de simbol al împlinirii naţionale, cu o rezonanţă specială în conştiinţa şi istoria poporului român, semnificaţiile acestuia încorporând, practic, întreaga tradiţie ostăşească a românilor, nu doar o însemnată faptă de arme de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial (la data de 25 octombrie 1944, localitatea Carei, ultima localitate românească mai importantă de la frontiera de vest a ţării, a fost eliberată de către ostaşii Armatei României). Sunt omagiaţi, cu acest prilej, ostașii români care s-au sacrificat pe parcursul întregii istorii militare a țării, dar şi militarii români care astăzi îşi fac datoria în teatrele de operații din Afganistan, în Balcanii de Vest, ca observatori ONU, în diferite ţări ale lumii sau în poligoanele şi câmpurile de aplicaţii din ţară.

În campaniile celui de-al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 şi-au pierdut viaţa, aproape 60.000 au fost daţi dispăruţi, iar peste 330.000 au fost răniţi în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

Manifestările au loc în principalele garnizoane din ţară şi în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români, informează MApN.

La mulți ani, tuturor militarilor din întreaga țară.

(Jurnal)