Experţii economici şi cei din IT, trag un semnal de alarmă şi atenţionează asupra caracterului piramidal al acestei pretinse afaceri de succes.

Mai bine de doi ani, bulgăroaica Ruja Ignatova, care se declară creatoarea Onecoin, adună săli pline în sute de oraşe din întreaga lume, unde îşi îndeamnă invitaţii să nu rateze şansa de a deveni bogaţi. „Peste doi ani nimeni nu îşi va aminti de Bitcoin. Onecoin va fi lider pe piaţa criptovalutelor.”

Cert este că spre deosebire de monedele virtuale veritabile, care funcţionează după un sistem decentralizat, în cazul ”Onecoin” lucrurile sunt total diferite.

„Onecoin-ul este centralizat. Există o companie, există un fondator, există evidenţă”, a spus reprezentantul ”Onecoin” în Moldova. „În momentul în care apare o companie, apare o persoană care spune ca reprezintă o instituţie care pune în circulaţie o criptovalută, deja devine suspect”,a spus expertul economic, Roman Chirca. Solii Rujei Ignatova de la Chişinău dau asigurări că orice investiţie în aşa numita monedă Onecoin va creşte ca pe drojdii.

„Onecoin-ul a început în 2014 cu preţul de 0,50 cenţi. Astăzi, ea este 12.85 şi este în prag de scumpire”, a spus reprezentantul ”Onecoin” în Moldova.

„Costul unui Onecoin este la fel o poveste, ea nu este la bursa, ei au făcut bursa lor în care nu poţi schimba nici într-o altă criptovalută”,a spus bloggerul Vitalie Lisnic.

Reprezentanţii companiei spun că îşi vor lansa moneda la bursă în anul 2018. Până atunci monedele nu pot fi vândute sau schimbate.

„De ce nu o fac acum? Dacă acest lucru s-ar întâmpla acum Onecoin-ul imediat va prinde putere. Mă întreb: dacă acest proiect este pe piaţă de doi ani, de ce moneda lansată de ei nu este întrebată de nimeni”,a spus membru al Consiliului Director al Asociaţiei Naţionale a Companiilor din Domeniul TIC, Veaceaslav Cunev. 

Şirul suspiciunilor în cazul Onecoin nu se opreşte aici. Spre exemplu, nu este clar de ce compania a camuflat vânzarea monedelor sale virtuale sub un alt serviciu.

„Acum, Onecoin-ul, nu vinde criptovalută, însă vinde pachete educaţionale”, a spus, reprezentantul ”Onecoin” în Moldova.

Preţul aşa ziselor „pachete educaţionale Onecoin” variază între 130 şi… atenţie, 188 de mii de euro!

„Arată că ei vor să se protejeze legal în eventualitatea unei adresări în instanţă”, a spus expertul economic, Roman Chirca. 

Acest aspect ar trebui să pună cel mai mult în gardă pe potenţialii investitori. „Compania ne oferă nişte bonusuri extrem de generoase, sunt cinci la număr. Bonusurile se plătesc săptămânal, în fiecare zi de luni. Când toată lumea se trezeşte să meargă la muncă noi suntem cei mai fericiţi. Noi spunem Happy Monday”,a spus TRANSFER-MTM- ONE COIN, Maxim Zorilă Gama.  

„În această afacere există toate semnalmentele unei piramide financiare”,a spus membru al Consiliului Directorul al Asociatiei Nationale a Companiilor din Domeniul TIC, Veaceaslav Cunev.

În lista reprezentanţilor Onecoin Moldova care au racolat cele mai multe persoane în această afacere, capetele de afiş sunt Lilia Scutaru, o moldoveancă stabilită la Bucureşti şi Andrian Arseni, fost director executiv al falimentarei companii de asigurări Euroasig Grup. Printre promotorii Onecoin în Moldova se regăsesc şi funcţionari publici de rang înalt, dar şi vedete din showbizul autohton.

„Am făcut prezentări frumoase, nu îmi este ruşine. Dar de la începutul lui noiembrie nu mai fac parte, mi-am scos toţi banii.”

Victoria Lungu nu crede că aceasta ar fi o piramidă financiară odată ce printre investitori sunt şi: „procurori, judecători, voi poate nu îi cunoaşteţi. Eu cunosc, avocaţi din SIS.”

Reprezentanţii Procuraturii Ge-nerale nu ne-au confirmat, dar nici nu ne-au infirmat faptul că ar exista un dosar pe marginea activităţii Onecoin în Moldova.

Autorităţile din Germania, Italia, Belgia, Marea Britanie, Finlanda, Letonia, Belize, India şi Kazahstan au demarat anchete penale în cazul acesteia. Reprezentanţii oficiului central Onecoin din Sofia, Bulgaria, nu au fost de găsit pentru a comenta situaţia.

(Jurnal)