Ultimii ani au confirmat o realitate pe care o cunoaştem, dar pe care, de multe ori, încercăm să o ascundem sub preş: atât la evaluările naţionale pentru elevii de clasa a opta, cât şi la examenele de Bacalaureat, judeţul nostru se află, dacă nu pe ultimul, în cel mai bun caz pe  unul din locurile de la coada  clasamentului naţional în ceea ce priveşte procentul de promovabilitate. S-a aruncat vina ba asupra elevilor, ba asupra familiei, ba a profesorilor şi a şcolii…dar nimeni nu a luat în calcul un aspect pe care l-a devoalat inspectorul şcolar general Gigi Oprişan, într-o conferinţă de presă susţinută alături de primarul municipiului, Nicolae Barbu.

„Şi noi, dar şi judeţele învecinate – Teleorman, Călăraşi, Ilfov – suferim de aşa-numitul „Sindrom Bucureşti”. Aici mă refer la faptul că aproape toţi elevii, absolvenţi de clasa a opta, bine şi foarte bine pregătiţi din nordul judeţului, circa şase sute de copii cu medii de opt – zece, merg la licee de prestigiu din capitală. Din start, rămânem cu aproape 1800 de elevi care vin la licee în Giurgiu. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu profesorii, cei foarte buni, care găsesc oportunităţi mai bune în şcolile şi liceele din capitală. Apoi, în 27 de ani, am avut cam tot atâţia miniştri, fiecare venind cu propria sa idee de reformă în învăţământ!”, spunea Gigi Oprişan.

Un lucru pe care, însă, îl omite inspectorul şcolar general este legat de mentalitatea părinţilor, dar şi de vidul legislativ, care permite, pe de o parte, elevilor absolvenţi de clasa a opta, cu note de 2, 3 sau 4 la examenele de evaluare naţională, să poată accede la licee teoretice, în detrimentul celor tehnice (şcoli profesionale), dar şi unor cadre didactice care, la examenele pentru ocuparea unui post în învăţământ, au obţinut, cu greu, nota cinci.

(Anna Lincă)

2 COMENTARII