Avertisment: ”Nu mai puneți leuștean la ciorbă!”

0
434

Specialiștii ne spun în ce afecțiuni este contraindicat să punem LEUȘTEAN în ciorbă. Medicii cred că este cea mai frecventă greșeală pe care o comit gospodinele, fără voia lor însă!  

Nimeni nu se îndoiește de efectele uimitoare ale leusteanului asupra sănătății, însă în cazul unor afecțiuni acesta este contraindicat.

Leușteanul este bogat în quercetină, unul dintre cele mai active flavonoide prezente în regnul vegetal, ce are o puternică actiune anti-oxidantă, modulatoare a sistemului imunitar, anti-inflamatoare, anti-aterogenetica si cu proprietăți anti-cancerigene.

Frunzele de leuștean contin uleiuri volatile aromatice, vitaminele A si C. De asemenea, cumarina (compus chimic cu gust amar) prezenta în frunzele de leuștean are efecte pozitive în caz de hipertensiune, septicemie, osteoporoză, astm, favorizeaza reducerea tumorilor si a inflamațiilor si suprimă pofta de mâncare.

Însă, s-a observat un efect iritativ al leușteanului, administrat în cantitati mari si pe perioade lungi de timp, în infectiile renale. De asemenea, leușteanul nu se folosește în perioada sarcinii și se foloseste în cantități moderate (maximum 3 g pe zi de frunze proaspete) în timpul alăptării.

(Jurnal)