Avem nevoie de un ”restitutio in integrum” moral și financiar, nicidecum de oameni politici după gratii!

0
497

 După cum întreaga presă națională a prezentat cazul, vicepreședintele Curții de Conturi a României, fost ministru al Economiei, fost președinte executiv al PSD  și președinte al PSD Giurgiu, Niculae Bădălău a fost arestat,  pe termen de 30 de zile, fiind acuzat de dare de mită în formă continuată și trafic de influență.  

Potrivit referatului de arestare, Niculae Bădălău, cităm: „și-a dezvoltat un adevărat mod de operare din obținerea de contracte de lucrări de la primăriile din județele Giurgiu și Teleorman pentru firmele controlate de el, prevalându-se de funcțiile anterioare și mai ales de calitatea lui actuală, care îi permite să afirme că neexecutarea lucrărilor nu va fi constatată de organele Curții de Conturi a României.

De asemenea, acesta profită și de faptul că primarii sunt timorați de calitatea sa, temându-se că, în cazul în care nu acceptă cedarea lucrărilor către firmele indicate de el, vor putea fi supuși unor controale din partea Curții de Conturi a României”.

Iată un motiv extrem de serios pentru primarii localităților din județul Giurgiu – după cum spun unii – de a bănui că următorul gest al procurorilor DNA este cel de a-i invita să dea declarații în acest caz, căci, conform acelorași suse, sunt puțini dintre ei care nu au încheiat contracte de lucrări, cu firmele familiei Bădălău.

Jurnaliștii susțin că nu s-ar fi ajuns la această situație dacă Niculae Bădălău n-ar fi ajuns şef al Curţii de Conturi. Iar pentru asta, pe vremea când era ministru al Economiei, el s-a folosit de influența funcției, modificând o Lge, pentru că nu avea  studii economice, el fiind inginer. Așa că în 2017, ca ministru al Economiei, a depus personal un amendament la Legea privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, astfel încât a mai adăugat o profesie la condiţiile de studii: „economice, juridice sau inginereşti”!?

Niculae Bădălău, conform unor social democrați importanți, urma să se întoarcă pe scena politicii giurgiuvene curând, după cum anunța și cotidianul nostru doar cu câteva zile înainte ca fostul vicepreședinte al Curții de Conturi a României să fie arestat.

Niculae Bădălău viza la următoarele alegeri un post de prefect sau de președinte al Consiliului județean Giurgiu, funcție din care putea lesne controla contractele încheiate cu primarii de localități.

În cazul în care acest plan al numirii sale pe o funcție, într-una din cele două instituții amintite mai sus, i-ar fi reușit, salariul de 5.300 de euro, cât primea din partea Curții de Conturi a României, ar fi fost ”mizilic” pentru Niculae Bădălău, profiturile  din contractele încheiate cu primarii din județ  putându-se ridica la sute de mii de euro!!

Tot pe surse, pesonaje importante din conducerea PSD ar fi dorit trecerea pe linie moartă a lui Niculae Bădălău, o informație căreia tindem să-i dăm crezare, cât timp știm că totul se face în țara asta doar cu consimțământul factorului politic.

Din această constatare rezidă însă o altă întrebare, oarecum retorică:  Cum s-au derulat contractele firmelor familiei Bădălău cu primăriile din teritoriu, fără ca Instituția Prefectului de Giurgiu sau Consiliul Județean, respectiv consilierii județeni, să se sesizeze de faptul că majoritatea contractelor încheiate de primarii din județul Giurgiu pentru realizarea unor lucrări, erau cu firmele patronate de membrii vicepreședintelui Curții de Conturi a României?

Dincolo de aspectul infracțional care i se impută astăzi, Niculae Bădălău a fost și rămâne pentru social democrați singurul animal politic, veritabil. Un astfel de politician extrem de abil, cu o viziune și un spirit anticipativ atât de dezvoltat , Giurgiu nu a mai avut decât pe Marin Anton.  Este și motivul pentru care cei doi, deși legați la început printr-o relație de prietenie, nu au putut să continue relația, confirmând dictonul :  două săbii ascuțite nu pot intra în aceeași teacă!, despărțiți evident și de convingerile doctrinaire, unul fiind de stânga, iar celălalt de dreapta.

Înainte de toate cele ce s-au spus și s-au scris despre acest subiect, trebuie înțeles că nimeni nu ar avea nimic de câștigat dacă Niculae Bădălău va sta de sărbători după gratii, în afara celor ce îl doresc eliminat din joc. Și apoi, nu este creștinește să te bucuri de răul altuia!

Cel mai important lucru, pentru toți contribuabilii acestei țări, ar fi recuperarea banilor din profiturile obținute prin intermediul contractelor oneroase, sume din care s-ar fi putut construi școli, grădinițe, cămine pentru orfani și bătrâni, din care s-ar putea achita pensiile și câte și mai câte…

Niculae Bădalău, ca și toți ceilalți baroni răsăriți de nicăerea, sunt produsul toleranței noastre vinovate, a complicității noastre prin votul de încredere pe care l-am dat unora și altora dintre politicieni, de la un mandat la altul, fără a cere instituțiilor statului să cerceteze care sunt sursele de  înavuțire ale acestora.

Această reparație morală și financiară ar trebui făcută însă cu toți cei care zac prin pușcării din aceleași motive, începând cu Sorin Ovidiu Vântu și terminând cu Elena Udrea.

Sperăm că de acest argument se va ține  seama, în primul rând , și nu de dorința politicului de a ”scoate din sistem” un personaj extrem de important, până mai ieri, atât la nivelul județului Giugiu cât și la nivel național. Suntem în pragul Crăciunului și ar trebui să ne ferim să păcătuim, repetând aceleași greșeli ale trecutului.

Poporul acesta nu are nevoie de martiri și nici de vendete, ci de un ”restitutio in integrum” moral și mai ales financiar, ce ar putea spăla oarecum umilința pe care a îndurat-o toți acești 32 de ani din urmă…

(Florian TINCU)