După laptele și  cornul, apoi mărul și cornul, un alt program destinat copiilor  din școli a fost recent  votat  în Parlamentul României: mierea!?

Executivul a optat, de această dată, pentru ″miere în școli″. Ei vor ca preşcolarii şi elevii din clasele I-IV să primească câte 350 de grame în fiecare lună. O sursă dulce, spun ei,  mai bună decât zahărul. Cei care au decis acest lucru nu s-au gândit  însă și la faptul că  unii au alergii la miere sau sunt bolnavi de… diabet. Elevii cât și părinții acestora sunt încântaţi însă că  se va introduce consumul mierii la şcoală. Aleşii promit că programul va intra déjà  în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Sceptici…

Deși încântați de promisiune, părinţii sunt însă sceptici. Experienţa le-a arătat că celelate programe desfăşurate până acum  în şcoli au probleme în fiecare an. Cornul şi laptele ba sunt, ba nu sunt, la rândul lor, merele nu ajung întotdeauna   la toţi, iar mâncarea caldă a rămas de 3 ani încoace la stadiul de program pilot ,implementat  doar în câteva şcoli. Pe hârtie totul arată însă bine. Conform acestei noi decizii  autorităţile vor  aloca 16 milioane de euro anual pentru mierea care ar trebui să ajungă la 1,4 milioane de copii. Licitaţiile pot fi făcute prin consiliile judeţene sau locale. Sunt însă proceduri greoaie, care s-ar putea întinde pe luni de zile.

Ce spun medicii

Mierea este un îndulcitor mai sănătos decât zahărul, dar trebuie consumată cu moderaţie. Pentru copii este suficientă o linguriţă în ceaiul de dimineaţă, de câteva ori pe săptămână.                          Ligia Alexandrescu, medic nutriţionist spune că mierea conţine multe enzime care sunt extrem de sănătoase, absolut natural și că  dintre toţi îndulcitorii ar fi cel mai uşor de acceptat.  Ea precizează însă că nu toţi copiii pot mânca miere pentru că sunt alergici la polen sau propolis și  că pentru asta este nevoie  de acceptul medicului pediatru.

Cîștigători, apicultorii

Singurii care se bucură de această decizie sunt apicultorii care întrevăd o sursă de venit care să-i ajute să-şi dezvolte micile afaceri. Programul mierea în şcoli îi va ajuta  pe aceștia , care , așa cum suțin ei,  se luptă oricum pe piaţa internă cu mărfurile aduse din străinătate. De precizat că un român consumă în medie pe an 5-600 de grame de miere. Adică o treime din cât consumă olandezii sau belgienii şi doar un sfert din cât folosesc nemţii. Cel mai mult consumă nordicii: 3 kg pe an.

(Jurnal)