Veste proastă pentru românii cu vechime incompletă în muncă

0
505

Stagiul minim de cotizare la sistemul unitar de pensie este de minim 15 ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, astfel că dacă nu ai 15 ani vechime în muncă, ani în care angajatorul ți-a livrat contribuția la fondul de pensii, nu te poți pensiona.

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creșterea stagiului minim de cotizare, conform eșalonării prevăzute în Anexa nr. 5 a a legii menționate.

Pentru persoanele care au stagii de cotizare mai mici decât cele prevăzute de lege există posibilitatea completării stagiului de cotizare, prin încheierea unui contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii din raza de domiciliu.

Cota de contribuție este de 26,3% din venitul asigurat, care nu poate fi mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nu mai mare de 5 ori câștigul salarial mediu brut. Pentru anul 2016 contribuția minimă lunară datorată este de 247 lei.