Autorităţile cumpără aparatură modernă pentru spitale, pentru a depista rapid orice bacterie!

0
104

8-spital-salon-ssAşa cum se întâmplă de cele mai multe ori la noi, era nevoie de o tragedie ca cea din #Colectiv pentru a obligat instituţiile statului să recunoască realitatea crudă a infecţiilor nosocomiale şi să înceapă să ia măsuri.

Aşa se face că autorităţile au început achiziţia de aparatură modernă, prin care să poată fi depistată rapid orice bacterie.  Infecţiile virale, bacteriene şi fungice vor fi diagnosticate din sânge şi din orice fel de secreţii cu ajutorul unui aparat de biologie moleculară. Pot fi depistate astfel pneumonii, septicemii, infecţii de cateter venos. Pe baza rezultatelor obţinute într-un timp de patru ori mai scurt decât până acum, se ştie clar dacă pacientul are nevoie de antibiotic şi de ce tip.

Aparatul poate analiza câte şase probe o dată. Ceea ce înseamnă că va putea fi folosit şi de alte spitale din zonă.

Tragedia din Colectiv a arătat că infecţiile nosocomiale fac prăpăd şi în spitale mari din ţară. Ministerul Sănătăţii recunoştea oficial într-un raport despre pacienţii răniţi în incendiu că mulţi tineri au fost infectaţi cu bacterii rezistente la antibiotice. Verificările au scos la iveală faptul că în multe dintre spitalele verificate nu există personal specializat cu controlul şi prevenirea infecţiilor nosocomiale.

Conform evz. la sfârşitul anului trecut, Ministerul Sănătăţii a cerut să se facă un Plan Naţional de Acţiune şi un grup care să monitorizeze acest fenomen.

(Jurnal)