AEP a cerut tuturor primarilor date și informații la nivelul secțiilor de votare, necesare în vederea identificării, de către autoritățile sanitare responsabile, a unor măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2, pentru alegerile locale din data de 27 septembrie, anunță MEDIAFAX.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a solicitat tuturor primarilor să colecteze date și informații de la nivelul secțiilor de votare, necesare în vederea identificării de către autoritățile sanitare responsabile a unor măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV2 cu ocazia alegerilor locale din data de 27 septembrie 2020”, a anunțat AEP într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, informațiile colectate de primari trebuie completate într-un fișier electronic până cel mai târziu în data de 7 august.

Potrivit instrucțiunilor de completare a acestui fișier, primarii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

Cerințe legale minimale – Sediile secțiilor de votare trebuie să asigure setul de condiții minimale privind locațiile în care funcționează secțiile de votare, precum și dotarea minimală a acestora, potrivit Hotărârii Autorității Electorale Permanente nr. 44/2016 (exemple: asigurarea generatoarelor de curent și a surselor alternative de energie electrică; grupurile sanitare să fie igienizate și accesibile/să nu fie limitat accesul la acestea, luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței participanților la procesul electoral, precum și securitatea materialelor electorale).

Cerințe speciale în perioadă de pandemie – Este obligatorie asigurarea igienizării și dezinfectării spațiilor, asigurarea marcajelor pentru distanțarea fizică, punerea la dispoziția participanților la procesul electoral a facilităților existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secțiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate și dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare, etc.).

„Pentru a evalua modalitatea de stabilire a fluxurilor astfel încât să poată fi asigurată distanțarea fizică, afluierea/defluirea participanților la procesul electoral, precum modalitățile de dezinfectare a acestora, informațiile solicitate de AEP au vizat: numărul cabinelor de votare, suprafața sălii de votare, dacă în imobil se află o secție de votare unică sau un centru de votare, exteriorul imobilului, suprafața zonei de acces, grupul sanitar, aerisirea/ventilația. Precizăm că acest demers al AEP face parte dintr-o serie de activități derulate de instituția noastră cu scopul de a responsabiliza toți factorii implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor în condiții de legalitate și siguranță sanitară (videoconferințe la nivel național și internațional, întâlniri și dezbateri cu instituțiile responsabile, cu societatea civilă, formațiuni politice, etc)”, mai arată AEP.

(Jurnal)