De curând, au reînceput controalele cu scop de a identifica zonele invadate de una dintre cele mai periculoase plante pentru persoanele alergice: ambrozia. Totodată, reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județene Giurgiu au în vedere atenționarea proprietarilor de terenuri unde se identifică această plantă să ia toate măsurile pentru extirparea acesteia. În caz contrar, sancțiunile nu sunt deloc mici:  de la 1.000 de lei (în loc de 750 de lei, cum e acum) la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și o amendă de la 10.000 de lei (în loc de 5.000 de lei, ca acum) la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Primul control se efectuează în perioada 1 – 15 iulie a fiecărui an, iar proprietarii care nu au aplicat măsuri de combatere sunt sancționați cu ”Avertisment”.
Cel de-al doilea control este efectuat de către comisie în perioada 16 – 31 iulie a fiecărui an și vizează proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții care nu au aplicat lucrările de combatere a buruienii nici după ce au primit sancțiunea de avertisment.
Atenție, însă! Persoanele sancționate cu amenzi în primul an de control de către Comisia mixtă, respectiv în anul 2019, pot fi sancționate și în anii următori dacă nu aplică măsurile de combatere a buruienii ambrozia potrivit legii, preciza directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, Petra Ochișor. 

Recent, am primit la redacție o serie de imagini cu terenuri invadate de această plantă, în comuna Joița (sat Bâcu), însoțite de următorul mesaj:

Prin prezentul e-mail vă aduc la cunoștință următoarea problemă, ce necesită o soluționare cât mai urgentă, deoarece autoritățile locale tratează cu dezinteres, această plantă ambrosia, care ne înconjoară și ne periclitează sănătatea, riscând oricând să fac un șoc anafilactic, este al cincilea an în care prezint o alergie severă la această plantă, care se găsește pe câmpurile din jurul casei noastre, situată în comuna Joița, sat Bâcu, județul Giurgiu, strada Avicolei, întrarea 6, nr 24.
Deși strada noastră prezintă bariere pe ambele deschideri, cu ajutorul nostru se poate avea acces oricând pentru a se interveni, este inadmisibil ca autoritățile să  nu binevoiască să constate realitatea și să ia măsurile necesare pentru a ține sub control această situație!
Multumesc anticipat! D. G.”

Contactat telefonic, viceprimarul comunei Joița, Alexandru Păun, a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

Noi, ca autoritate publică locală, am luat toate măsurile în ceea ce privește acționarea pe domeniul public. Am curățat peste tot, unde am avut atribuții, făcând tot ce ne stă în putință să combatem această plantă. Am acționat mecanizat, dar și manual…și rezultatele se văd! 

Într-adevăr, sunt și persoane fizice care dețin terenuri, și care ar trebui să și le întrețină, să distrugă această plantă. Am transmis adrese către aceste persoane, în sarcina cărora cade distrugerea ambroziei. Următorul pas, dacă nu dau curs adreselor noastre, vom pune în aplicare prevederile legale. Repet, noi, ca autoritate publică locală, nu putem intra pe proprietatea nimănui să facem chiar și aceste activități de curățare de plante periculoase…Repet, pe raza comunei noastre, pe domeniul public, am acționat și am înlăturat această plantă”, ne-a mai precizat viceprimarul comunei Joița, Alexandru Păun.

(Jurnal)