Atenție șoferi , Poliția rutieră vă pregătește ceva! O aplicație ce poate afla rapid ce mașină aflată în trafic, are sau nu RCA!

0
429

Poliția Română testează în prezent o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva fracțiuni de secundă, conectându-se la baza de date AIDA cu polițele RCA, dacă o mașină este asigurată sau nu.

Aplicația a fost dezvoltată de către Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) și pusă la dispoziție spre testare Poliției Române, a spus luni în cadrul FIAR 2022, Mădălin Roșu.

Aplicația a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare. În câteva fracțiuni de secundă aplicația interoghează baza de date AIDA și întoarce răspunsul dacă mașina este e asigurată sau nu.

Apoi polițistul poate lua decizia să oprească mașina și să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care mașina are asigurare, dar e făcută pe seria de șasiu – e în vederea înmatriculării – și atunci numnărul de înamtriculare nu figurează, ci figurează șasiul.

 În momentul de față aplicația permite căutarea doar după fotografie. Acum se lucrează la testarea unei variante video, adică în timp ce polițistul circulă cu mașina și filmează, aplicația vede numărul și semnalează dacă e asigurată sau nu. Aplicația în sine este interconectată cu baza de date AIDA și va fi disponibilă doar pentru Poliție.

Aplicația va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliției, deci nu va fi la liber pentru toată lumea.

Se estimează că folosirea aplicației va deveni operațională în acest an.