avetigrijalaescrociusa-1431022694Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii atenţionează cetăţenii despre existenţa unor fapte şi tentative ale persoanelor rău intenţionate de a comite înşelăciuni, furturi de bunuri şi sume de bani din locuinţe, prin diverse moduri de operare. Totodată aceştia fac un apel la cetăţeni, în special la cei care locuiesc în mediul rural, bătrâni singuri ce nu se pot apăra sau care pot fi uşor înşelaţi, să își ia măsuri de siguranţă. Iată  recomandările preventive pe care aceştia vi le fac:

  • nu trebuie să primiţi persoane străine în casă şi nu ţineţi la vedere lucruri de valoare.
  • cei care locuiţi în mediul rural trebuie să fiţi foarte atenţi la persoanele străine pe care le primiţi în casă şi nu le arătaţi locul unde ţineţi bunuri sau bani.
  • nu invitaţi în locuinţă persoane ale căror preocupări nu le cunoaşteţi îndeajuns, sub o falsă amabilitate se poate ascunde o persoană care urmăreşte să vă deposedeze de obiecte de valoare sau bani.
  • în majoritatea cazurilor, pentru a profita de  credulitatea victimelor, infractorii au o atitudine comunicativă, convingătoare, sunt îmbrăcaţi îngrijit şi se deplasează cu autoturisme.
  • în cazul în care vă confruntaţi cu astfel de cazuri, să dați dovadă de prudenţă şi să reţineţi cât mai multe detalii cum ar fi: semnalmentele autorilor şi numerele de înmatriculare ale autovehiculelor folosite pentru deplasare.

Nu ezitaţi dacă vă simţiţi ameninţaţi sau aţi fost victima vreunei infracţiuni să anunţaţi imediat poliţia la numărul de telefon pentru apeluri de urgenţă : 112 !