Ministrul Sănătăţii declară că se ia în calcul reintroducerea vaccinării în şcoli!

0
139

vaccin_lipsa_00867100Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat,  la jumătatea săptămânii trecute că se va lua în calcul reintroducerea vaccinării în şcoli.

Florian Bodog a spus că va fi derulată o campanie „foarte intensă” de conştientizare privind importanţa vaccinării. „Am transmis deja Consiliului Naţional al Audiovizualului un mesaj care probabil va fi transmis fiecărei televiziuni şi am să vă rog să îl preluaţi. În acelaşi timp, pregătim şi o campanie foarte intensă pentru absolut toate programele de vaccinare pe care urmează să le demarăm”, a spus ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică, în 10 aprilie, proiectul legii vaccinării, act normativ care stabileşte cadrul legal de vaccinare, dar şi de achiziţionare a vaccinurilor. Părinţii vor primi compensaţii în bani de la autorităţi dacă în urma vaccinărilor obligatorii la copii apar efecte adverse grave.

Asta prevede viitoarea lege a vaccinării, prin care cele 10 seruri incluse în schema naţională până la 14 ani, vor deveni obligatorii. Sunt prevăzute şi sancţiuni pentru părinţii care refuză vaccinarea, după ce vor fi informaţi despre riscuri. Pe de altă parte, vaccinarea HPV ar putea fi reluată în rândul domnişoarelor.  În proiectul legii vaccinării, care urmează să intre în dezbatere publică din februarie şi care a stârnit un interes uriaş, se va pune accent pe drepturile copilului. În proiectul legii vaccinării vor exista şi sancţiuni care însă vor fi aplicate părinţilor care nu îşi imunizează copiii, numai după ce au parcurs sesiuni de informare şi consiliere psihologică. Se discută despre amenzi. Mai mult, părinţii care refuză să îşi imunizeze copiii ar trebui să precizeze acest lucru în scris. Ministerul Sănătăţii vrea ca ei să fie reclamaţi la Protecţia Copilului pentru rele tratamente aplicate minorilor. Şi dacă tot va fi obligatorie vaccinarea, pentru cele 10 seruri care se administrează în schema naţională, în primii 14 ani de viaţă, îşi va asuma şi eventualele efecte adverse grave.

(Jurnal)