rovinieta_thumb2 

 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere

informează utilizatorii reţelei de drumuri naţionale din România că, începând cu data de 20.01.2017 ora 00:00, vor intra în vigoare noile tarife ale rovinietei.

În data de 20 ianuarie, în intervalul orar 00:00 – 02:00 există posibilitatea funcţionării cu întreruperi a sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei (SIEGMCR), întreruperi ce vor fi cauzate de implementarea noilor tarife. În situaţia în care utilizatorii reţelei de drumuri naţionale nu vor avea posibilitatea achitării rovinietei în intervalul orar menţionat anterior, au obligaţia de a achita tariful corespunzător până la sfârşitului zielei de 20 ianuarie, pentru a evita aplicarea de sancţiuni contravenţionale. Rovinietele achitate anterior datei menţionate îşi menţin valabilitatea;

Până la finalizarea condiţiilor tehnice de implementare cu operatorii de telefonie mobilă din România a noilor categorii (G si H), emiterea rovinietelor prin intermediul serviciului de mesagerie scurtă (SMS) se va putea realiza doar pentru categoriile A, B, C, D, E, F. La momentul la care vor fi definitivate condiţiile tehnice pentru implementarea serviciului de emitere roviniete prin SMS pentru categoriile G si H, CNAIR va informa utilizatorii reţelei de drumuri naţionale cu privire la acest aspect.

Trebuie  să știți și faptul că, conform legii, şoferul prins fără rovinietă poate fi amendat o singură dată până în momentul transmiterii procesului verbal de constatare a contravenţiei. „Conducătorii auto prinşi fără rovinetă nu pot fi amendaţi de mai multe ori pentru aceeaşi faptă. Conform legii, angajaţii Centrului de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică – CESTRIN au şase luni la dispoziţie pentru a scoate amenda din aparat după care încă 60 de zile pentru trimite procesul verbal de constatare a contravenţiei şoferului prins fără rovinietă. În toată această perioadă, şoferii nu pot fi amendaţi de mai multe ori la rând”, ne-au explicat reprezentanţii CNAIR.

În prezent, amenda pentru lipsa rovinietei este între 250 şi 4.500 de lei, în funcţie de tipul vehiculului.

(Jurnal)