1484822126346-9390293215_20ec4924fb_oProiectul de ordonanță de urgență privind grațierea va duce la punerea în libertate a mii de deținuti, dar va opri în egală măsură dosare penale aflate pe masa procurorilor și procese în care diverși inculpati sunt judecati în acest moment. Atât presa cât și cetățenii susțin că această Lege se dorește a fi făcută cu  dedicație pentru clientela politică a noului Guvern, deși ea este ambalată în hârtia poleită a celor mai bune intenții… 

Conform specialiștilor în Drept Penal, în această Lege, dacă ar fi promulgată , se încadrează cei care riscă 5 ani de închisoare, fie cu executare, fie cu suspendare. Suplimentar, li se va înjumătăți pedeapsa celor care au mai mult de 60 de ani sau copii în întreținere. Astfel, zeci de politicieni, functionari publici si oameni de afaceri se încadrează în această Lege.

Gratierea se aplica si în cazul condamnaților care au primit pedepse cu suspendare. Poate cel mai cunoscut detinut căruia i se potrivesc cele două prevederi este omul de afaceri Dan Voiculescu. Are 71 de ani, deci automat pedeaspă i se reduce de la 10 la 5 ani. Cum a executat deja doi ani si jumatate de închisoare, s-a comportat bine dupa gratii si a scris mai multe lucrari stiintifice, poate fi beneficiarul gratierii. Mai mult de atât , Felix nu mai trebuie să achite prejudiciul de 60 de milioane de euro creat în dosar. Asta este mai grav!

Și Cristi Borcea ar putea fi pus în libertate. El executa o sentinta de sapte ani si zece luni. Fostul actionar de la Dinamo si-ar injumatatii pedeapsa pentru ca are un copil care are mai putin de 5 ani, în întretinere. El poate cere eliberarea conditionata anul acesta.

Vârsta l-ar ajuta si pe Ion Iliescu, inculpat în Dosarul Mineriada, o legendă  pentru membrii Partidului Social Democrat. Dacă ar fi găsit vinovat el ar beneficia de o reducere a pedepsei la jumătate.

(Jurnal)