AcasăActualitateAșteptăm ca ”Apocalipsa după Adrian Anghelescu!” să fie urmată de ”Apocalipsa după...

Așteptăm ca ”Apocalipsa după Adrian Anghelescu!” să fie urmată de ”Apocalipsa după Nicolae Barbu!”, scrisă de același autor!

În urma unui material apărut într-o publicație locală,  on line,  în care primarul Municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu era acuzat pentru datoriile făcute, în valoare de milioane de euro, primul edil a răspuns cu un drept la replică în care precizează, înainte de toate că, cităm: ”Nevoia de resurse de finanțare nu reprezintă datorii acumulate!”

 Din păcate, în mod, zicem noi, nedrept, autorul acestui material acuzator îl intitulează ”(…) Apocalipsa după Anghelescu!” Deși omul acesta este abia la primul mandat, unul încă nefinalizat, după ce a preluat de fapt ”Apocalipsa după Nicolae Barbu!”

Dovadă stau listele cu miliardele de lei alocate de ex-primar, unor mijloace media, locale, pentru a i se glorifica imaginea de ”el lider maximo”, lăsând deoparte eșecurile lamentabile de la nivel local pe care o să le amintim într-un material viitor, cu costurile lor cu tot.

Explicația lui Adrian Anghelescu este una de bun simț, motiv pentru care dorim să o redăm, pentru cititorii cotidianului nostru, precizând faptul că, măcar deocamdată, nu există suspiciuni… ”rezonabile”, conform cărora primarul ”în exercițiu” ar fi făcut cheltuieli pentru a i se cânta osanale.

Dovadă stau sumele de bani cheltuite lunar din buzunarul propriu, de către actualul edil, pe tot felul de acțe caritabile sau pentru susținerea unor acțiuni cu caracter socio-cultural.

Deci să purcedem la textul la care facem referire:

DREPT LA REPLICĂ:

”Pentru o bună înțelegere a realității, vă precizăm că NEVOIA DE SURSE DE FINANȚARE NU REPREZINTĂ DATORIILE ACUMULATE.

Sursele de finanțare sunt necesare pentru crearea de prevederi bugetare în vederea angajării de cheltuieli, iar datoriile reprezintă obligații de plată aferente cheltuielilor angajate și facturate ce urmează a fi onorate în funcție de disponibilitățile financiare.

Datoriile preluate de actuala administrație, reprezentând obligații restante și arierate, erau în valoare de 24.392.116 lei (243,92 miliarde vechi).

La acestea, s-au adăugat hotărârile judecătorești din trimestrul I aferent anului 2021, în sumă de 7.037.000 lei (70,37 miliarde lei) ce au condus la blocarea conturilor Primăriei.

Cu sprijinul Guvernului, au fost deblocate conturile, fiind achitate parțial obligațiile restante și arieratele, totodată fiind susținut și serviciul de alimentare cu energie termică în sistem centralizat și acoperite parțial indemnizațiile însoțitorilor personali ai persoanelor cu handicap.

 De asemenea, au fost preluate cheltuielile aferente angajamentelor legale anterioare, reportate, ce au fost facturate și plătite ulterior.

Important de reținut este faptul că începând cu anul 2020, toate administrațiile locale au întâmpinat probleme grave din cauza cheltuielilor generate de pandemie, precum și a creșterilor de prețuri la gaze, energie electrică și a indicelui Robor aferent creditelor în derulare.

Să nu uităm și de cele două Ordonanțe de urgență, respectiv O.G. 47 și 67/2022 care au majorat sumele contractelor de lucrări ale proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă.

Toate acestea au afectat sursele de finanțare ale bugetului local, care oricum erau insuficiente, ajungându-se în situația în care nu a mai putut fi asigurat necesarul de cheltuieli bugetare până la finalul anului. În aceeași situație, la aceeași dată, ne-am regăsit și în anul 2022, fiind nevoiți să amânăm ratele creditelor în derulare.

Astfel, din suma solicitată la Guvernul României, în valoare de 86.081.000 lei, ponderea cea mai mare o reprezintă contribuția aferentă Proiectelor din Fonduri Europene Nerambursabile, în procent de 64,33%, în cifră absolută de 55.380.000 lei.

Înainte de a conchide, vă facem o retrospectivă a administrațiilor anterioare și anume: în mandatul primarului Lucian Iliescu, peste 70% din bugetul primăriei se ducea către servicii publice și investiții utile comunității, iar în mandatul primarului Nicolae Barbu, peste 70% din bugetul municipalității mergea către firmele de consultanță și proiectare, iar de cele mai multe ori nu era obținută finanțarea, de altfel o modalitate legală de risipă a banului public.

Considerăm că atât titlul materialului de presă, cât și informațiile prezentate în cuprinsul acestuia sunt nedocumentate, iar pentru o informare corectă a publicului giurgiuvean vă solicităm publicarea dreptului la replică.”

La rândul nostru, așteptăm acum ”Apocalipsa după Nicolae Barbu!”, de același autor!

Dacă nu, vă garantăm că sunt destui care, doar peste câteva luni, în toiul Campaniei electorale, vor scoate la lumină nu doar ”Apocalipsa…”, ci chiar ”Judecata de apoi a…” celor care au îndatorat, în mod real, acest municipiu!

(Florian Tincu)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
40 %
1.8kmh
1 %
joi
23 °
vin
32 °
sâm
21 °
Dum
21 °
lun
22 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com