Astăzi este Ziua Mondială a POȘTEI. Trei scrisori celebre ce pot marca evenimentul!

0
253

În 1874, la Berna, un număr de 22 de state au semnat actul de naștere al  Uniunii Poștale Universale (UPU), printre  care și România, reprezentată pe atunci de directorul general al Poștelor și Telegrafului, George Lahovary.

Astăzi, UPU este parte din structura Organizației Națiunilor Unite, la care sunt afiliate administrații poștale din 190 de țări. În anul 1969, Congresul UPU, desfășurat la Tokyo, a declarat data de 9 octombrie, Ziua Mondială a Poștei.

Cum a început totul?  Sistemele poștale naționale există încă din anii 1600-1700, în multe țări. Ele intrau și în acorduri bilaterale între națiuni, care prevedeau schimburi de corespondență. Primul oficiu poștal din lume a fost înființat în 1712, în Sanquhar, un mic oraș din sudul Scoției, care funcționează și astăzi. Prima „formă” de „serviciu poștal” a existat sub forma solilor sau mesagerilor care străbăteau distanțe lungi călare sau pe jos, iar mai târziu cu  ajutorul trăsurilor (diligențelor).

Următoarele oficii poștale înființate au existat în Stockholm (Suedia) și Santiago (Chile), în 1772.

 Din păcate la noi, în România, Poșta se găsește, de mai mulți ani, în pragul falimentului. Pentru a supraviețui, ultima găselniță este aceea de a transforma unitățile poștale în mici spații comerciale de zonă.

Întorcându-ne la obiectul de activitate al Poștei, am găsit câteva scrisori inedite cu care s-ar putea marca această sărbătoare și care v-ar putea stârni interesul …

Una dintre ele este cea a lui Fidel Castro, la vârsta de 12 ani, trimisă președintelui Statelor Unite ale Americii,  la acea vreme, Franklin D. Roosevelt, în care viitorul Președinte  i-a cerut 10 dolari, oferindu-se să-i arate unde se află, în Cuba, minele de fier.

O altă scrisoare celebră este cea a Reginei Elisabeta a Marii Britanii. În 1957, după cinci ani de domnie, Regina Elisabeta a II-a a făcut prima vizită de stat în America, ca oaspete al președintele Dwight D. Eisenhower.

Doi ani mai târziu, Regina l-a primit pe acesta, împreună cu soția, la Castelul ”Balmoral” din Scoția. Ceea ce s-a discutat în spatele acelor uși închise este necunoscut, dar ceea ce este cert este că președintele Eisenhower s-a îndrăgostit de biscuiții reginei. După cinci luni, Regina i-a trimis propria rețetă printr-o scrisoare!

La rândul său celebrul Elvis Presley s-a oferit să ajute Guvernul în lupta împotriva drogurilor, tot printr-o scrisoare, el însuși fiind dependent de acest flagel care l-a și ucis în cele din urmă.

Astfel, pe 21 decembrie 1970, Elvis Presley   a trimis  Președintelui SUA o scrisoare. La câteva ore, după ce prin intermediul unui gardian, scrisoarea artistului a ajuns la Casa Albă, Elvis Presley s-a întâlnit cu însuși președintele Nixon!

Biroul Național de Statistică american prognozează, în următorii opt ani, o scădere cu 28% a numărului de poștași, echivalentă cu peste 136.000 de curieri rămași fără locuri de muncă.

Această analiză a plasat poștașii în Top 10 meserii pe cale de dispariție, realizat anual de Career Cast. Declinul a început în anii 2000, când tot mai mulți americani au început să comunice prim e-mail-uri și SMS-uri și să-și achite facturile online. Totuși, cel mai mare impact l-a avut automatizarea proceselor de sortare și procesare a corespondenței.

Înainte de a încheia acest material dorim să le urăm tuturor poștașilor și salariaților din unitățile poștale, tradiționalul ” La mulți ani” și  sănătate maximă,  știut fiind că mulți dintre ei  străbat zi de zi kilometri întregi pentru a ne înmâna corespondența!

(Jurnal)