Ziua Educației sau Ziua mondială a educaţiei (Journée mondiale des enseignants / World Teachers’ Day) este marcată în fiecare an la 5 octombrie, iar în România este sărbătorită începând din anul 1944.

Ziua Educației 2018 este distinctă de Ziua Învățătorului, pe care elevii din România o sărbătoresc anual, la data de 5 iunie. Această zi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul Educaţiei Naţionale de la acea vreme, Remus Pricopie, la propunera celor doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”)

5 octombrie ziua Mondială a Educației

Ziua de 5 octombrie a fost desemnată de UNESCO drept “Ziua mondială a educației” pentru a marca semnarea ”Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor” (1966). Recomandarea din 1966, alături de ”Recomandarea privind învățământul superior” (1997), constituie principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice la scară globală așa cum arată și site-ul en.unesco.org.

Pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte și pentru ca această zi să fie recunoscută și sărbătorită la nivel internațional, federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ”Education International” a lansat la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice și a contribuției aduse de acestea în procesul educațional, la nivel mondial.

Ce trebuie să știe elevii despre Ziua Educației 2018

Elevii din România trebuie să știe că, la la fel ca în cazulZilei Învățătorului, ei vor participa la diverse activități festive care se organizează în fiecare unitate școlară. Prin urmare, elevii nu vor face școală pe 5 octombrie, dar vor fi nevoiți să vină în această zi la școală. Ziua Educației 5 octombrie 2018 nu este zi liberă, nici pentru profesori, nici pentru elevi, însă cu toții se vor delecta cu festivitățile specifice unei astfel de sărbători.

Şi la Giurgiu, conform declaraţiilor reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, elevii nu vor face cursuri, unele instituţii de învăţământ luând chiar decizia ca elevii lor să stea acasă pe data de 5 octombrie.

(Jurnal)