Astăzi creștinii sărbătoresc BOBOTEAZA. Ce este  mare păcat să faci în această zi! Cum se  va desfășura programul ceremoniei la Giurgiu

0
250

Astăzi, miercuri, 6 ianuarie este mare sărbătoare în calendarul ortodox. O serie de superstiții indică românilor ce e bine și mai ales ce nu este bine să facă de Bobotează!

Creştinii trebuie să aibă în primul rând grijă la o serie de reguli în această zi. În plus, trei sfinţi sunt prăznuiţi în calendar pentru credinţa lor în Hristos. Dacă în urmă cu o zi, în Ajunul Bobotezei, se spune că cine va strănuta va fi norocos tot anul, pentru această zi există o altă serie de superstiții din bătrâni.

În această zi nu se împrumută nimic şi se mănâncă miere. De Ajun, este interzis să vă certați şi nu se dă nimic cu împrumut, nici măcar jăratic. În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite.

Ce trebuie să mâncați și să beți

Celebrată de către ortodocşi la fiecare început de an, pe 6 ianuarie, Boboteaza semnifică sfinţirea apelor din întreaga lume, a întregii creaţii, după cum Iisus Domnul s-a coborât în râul Iordan pentru botez.

Tradiţia cere ca de Bobotează să se mănânce piftie şi grâu fiert şi să se bea vin roşu. Slujba de Bobotează se săvârşeşte numai afară, lângă o apă curgătoare ori o fântână. Este momentul în care credincioşii primesc agheazma mare, cu puteri deosebite, care vindecă, însănătoşeşte şi curăţă sufletul şi trupul. În curţile bisericilor se ridică cruci din gheaţă, simbolurile sărbătorii.

Anul acesta , din cauza Pandemiei, restricțiile impuse la ceremonia de Bobotează, atât în Capitală cât și în toată țara sunt stricte, de respectare a măsurilor de protecţie şi distanţare sanitară.:   toți credincioșii  vor trebui să poarte mască și să respecte distanța de  1,5 m între ei.

 Apa sfințită va fi doar îmbuteliată, fără să mai existe vase mari din care fiecare dintre cei prezenți  să își  ia apa sfințită.

Cum se  desfășoară sărbătoarea la Giurgiu…

În municipiul Giurgiu, nu va mai avea loc aruncarea crucii sfinţite în apele Dunării de către Episcopul de Giurgiu, Preasfinţitul Ambrozie, şi scoaterea acesteia la mal de tinerii curajoşi, ca în anii anteriori.

Agheasma Mare va  putea fi primită miercuri, 6 ianuarie, de Bobotează, de către credincioşi, după sfânta Liturghie, pe tot parcursul zilei, a declarat luni reprezentantul Episcopiei Giurgiului, Emil Pălăngeanu.

Cum se va desfășura programul sărbătorii

Nici Sfânta Liturghie din ziua de Bobotează, care în anii trecuţi se desfăşura la Catedrala Episcopală Adormirea Maicii Domnului din centrul oraşului, nu se va mai desfăşura în acelaşi spaţiu, slujba urmând a avea loc într-un cadru mai restrâns la Schitul Sfântul Ierarh Nicolae din municipiul Giurgiu, aflat chiar pe malul Dunării.

Așa cum precizam anterior, la ora 12,00 va avea loc sfinţirea Agheasmei celei Mari, în curtea schitului , iar  la ora 12,30 preoţii vor desfăşura o scurtă slujbă de binecuvântare a apelor Dunării, într-un cadru restrâns, la canalul Sfântul Gheorghe, aflat în proximitatea Schitului Sfântul Nicolae, procesiunea nemai având  loc.

(Jurnal)