Astăzi, în sala de ședință a Prefecturii Giurgiu a avut loc o conferință de presă la care jurnaliștii locali au putut adresa întrebări conducerii Direcției Județene de Statistică Giurgiu, în legătură cu etapa a doua a recensământului populației și a locuinței, 2022.

Directorul Direcției, Luminița Ionete, a răspuns punctual întrebărilor formulate de reprezentanții presei.
„Începând cu data de 31 mai, 2020, are loc recensământul în teren… Acesta va fi realizat de către recenzorii de teren, având ca dată finală 17 iulie și se va efectua cu ajutorul tabletelor, prin interviu față în față cu persoanele care pot da relații despre gospodăria respectivă sau cu capii acelei gospodării.
Se vor recolta date de la toate persoanele, care au reşedinţa obișnuită în România, care au cetăţenie română sau alta cetăţenie sau sunt apatrizi și care locuiesc, de cel puțin un an, la adresa respectivă. Se vor recolta totodată date și de la persoanele temporar absente, plecate de cel puțin 12 luni din gospodăria respectivă.
Astfel, se vor înregistra toate persoanele care erau în viață la data de 1 decembrie 2021 și de asemeni se vor înregistra date despre persoanele care au decedat după data de 1 decembrie 2021.
Aceasta etapă este obligatorie, în sensul că populația trebuie să răspundă la toate întrebările din chestionarul recensământului care va fi pe tabletă. Persoanelor care refuză să răspundă la anumite întrebări sau celor care refuză să răspundă la toate întrebările se vor aplica amenzi cuprinse între 1000 și 3000 de lei! De precizat că este primul recensământ organizat în format integral digital.
Datele care vor intra în sistem sunt criptate. Până pe data de 27 mai a fost etapa de autorecenzare asistată sau autorecenzată pe sistemele proprii. Până la această dată s-au recenzat 115.250 de chestionare, din care 41.273 reprezentând 38,8 % din mediul urban și 73.977, reprezentând 64,2% din mediul rural.
După metoda de autorecenzare 63,5% au fost completate cu asistența unui recenzor, 36,5% au fost completate prin autorecenzare pe dispozitivele proprii. Cel mai mare număr de chestionare completate la nivel urban a fost înregistrat în Municipiul Giurgiu (30.392 de chestionare) și în orașul Bolintin Vale (7.421).
Iar la nivel rural în comuna Florești-Stoenești, Ulmi și Joița. Cel mai mic număr de chestionare au fost completate în comunele Herăști, Stoenești și Isvoarele.
Mai trebuie menționat că recenzorii își vor face programul, în funcție de numărul de locuințe pe care le au de recenzat și de perioada în care trebuie să se încadreze, respectiv data de 17 iulie. Unii recenzori, care sunt și salariați, probabil îşi vor desfășura activitatea după orele de program, după ora 16:30, inclusiv sâmbăta si duminica.
Tableta recenzorului este prevăzută cu un GPS pentru a confirma că aceștia au fost la adresele respective.
Recenzorii se vor prezenta în fața cetățenilor recenzați cu un ecuson și o legitimație eliberată de către Primărie cât și cu cartea de identitate. Datele cu numele recenzorilor urmează să fie publicate pe site-urile Primăriilor din tot județul” – a mai precizat directorul Direcției Județene de Statistică Giurgiu.

(Jurnal)