ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU în campania ˮRESTAURĂM PĂMÂNTUL!ˮ, cu ocazia Zilei Pământului, 22 aprilie

0
437

ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU a desfăşurat în perioada 17-22 aprilie 2021 o campanie de educaţie ecologică şi educaţie pentru un mediu sănătos ˮRESTAURĂM PĂMÂNTUL!ˮ, cu ocazia Zilei Pământului, 22 aprilie, conform Statutului asociaţiei şi proiectului ˮMINTE SĂNĂTOASĂ ÎNTR-UN CORP SĂNĂTOS. CORP SĂNĂTOS ÎNTR-UN MEDIU SĂNĂTOS.” din ˮPROGRAMUL STRATEGIC AL ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA” pentru anul 2021. 

Campania de educaţie ecologică şi pentru un mediu sănătos a debutat cu o prelegere de informare cu privire la Ziua Pământului, zi sărbătorită pentru prima dată în 1970, în SUA şi declarată oficial în 2009 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, la campania educativă derulată de asociație și la importanța restaurării planetei ˮPământˮ, a protejării ei pentru generațiile actuale, dar mai ales pentru generațiile viitoare, prelegerea fiind susținută de prof. univ. dr. Mariana Iancu, președinta  ASOCIAȚIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA, în fața unui grup de membri și voluntari ai asociației.

Campania de educaţie ecologică şi pentru un mediu sănătos, derulată cu ocazia Zilei Pământului, a continuat cu curățarea mediului înconjurător din unele spații de pe bulevardul ˮBucureștiˮ din Giurgiu de ambalaje, hârtii, pet-uri, crengi rupte, alte gunoaie. Participanții, membri și voluntari ai asociației, echipați cu măști și mănuși, au adunat reziduurile în saci menajeri puși la dispoziția lor de A.A.C.I.M.

Au fost achiziționate de către ASOCIAȚIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA plante ornamentale în ghivece pentru plantarea lor în fața sediului asociației, de pe bulevardul ˮBucureștiˮ din Giurgiu, respectiv au fost cumparate crăițe (Tagetes erecta nana, Tagetes patula nana), panseluțe (Viola tricolor), petunii (Petunia x hybrida), părăluțe (Bellis perennis). De asemenea, au fost donate plante din mai multe specii, ca de exemplu, iriși (Iris germanica), zambile (Hyacinthus orientalis), narcise (Narcissus ‘Eaton Song’) de către unii membri ai asociației.

Plantele achiziționate de asociație și donate au fost plantate cu mare dăruire, după pregătirea terenului prin curățarea lui de gunoaie, prin strângerea buruienilor, prin săparea și greblarea terenului cu uneltelele aduse de unii membri ai asociației, iar după plantare, acestea fiind udate.

În campania ˮRESTAURĂM PĂMÂNTUL!ˮ din cadrul proiectului ˮMINTE SĂNĂTOASĂ ÎNTR-UN CORP SĂNĂTOS. CORP SĂNĂTOS ÎNTR-UN MEDIU SĂNĂTOS”, au fost elaborate flyere cu reguli de restaurare, de protecţie a Pământului, a biodiversităţii, de prevenire şi combatere a poluării, flyere care au fost distribuite pe suport de hârtie participanţilor la campanie, dar şi online.

Campania a continuat cu identificarea problemelor ecologice și de sănătate a mediului prin discuții cu unii giurgiuveni, în vederea semnalării lor, prin elaborarea și înregistrarea de petiții la Primăria Giurgiu, unele dintre aceste probleme fiind cu referire la spațiile virane cu buruieni, neamenajate din Giurgiu, la câinii comunitari, liberi pe străzile giurgiuvene, fiind identificați astfel de câini pe bulevardul ˮMihai Viteazulˮ, pe bulevardul ˮBucureștiˮ, chiar și în fața Prefecturii Giurgiu și a Consiliului Județean Giurgiu, etc.

ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA ia atitudine pentru sprijinirea unei vieţi mai bune şi mai sănătoase într-un mediu curat, făcând apel la instituţiile abilitate ale statului locale să asigure curăţenia mediului de viaţă din comunitate, amenajarea spațiilor virane din Giurgiu ca parcuri, să ia toate măsurile astfel încât să nu mai fie câini vagabonzi pe străzile giurgiuvene, respectându-se astfel un drept al cetăţeanului prevăzut şi de Constituţia României, la articolul 35 ˮDreptul la un mediu sănătos”, alineatul ˮ(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.”.

ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA din GIURGIU mulţumeşte tuturor celor implicaţi în campania ˮRESTAURĂM PĂMÂNTUL!ˮ şi le adresează calde felicitări!

De Ziua Pământului, ASOCIAŢIA ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA vă îndeamnă: ˮRESPECTAȚI, IUBIȚI ȘI RESTAURAȚI PĂMÂNTUL!ˮ.

Preşedinta ASOCIAŢIEI ATITUDINEA CIVICĂ IANCU MARIANA
Prof. univ. dr. Mariana Iancu