Recent, locatarii blocului 63/2D, situat pe strada Decebal, în zona de nord a municipiului, au trimis, pe adresa redacției, o scrisoare deschisă, în care cer, disperați, ajutorul autorităților. Motivul: un vecin de bloc, neracordat la utilități, și-a transformat apartamentul într-un real focar de infecție.

Am depus o sesizare la Direcția de Sănătate Publică Giurgiu pe 13.08.2020, împotriva vecinului care nu este racordat la APA SERVICE și care are o mizerie în casă, de nedescris. De o bună bucată de timp, toate excrementele se scurg pe plafonul din baie și bucătărie, în apartamentul meu. Sincer, nu știu cum toarnă apă, de unde o aduce, și, mai ales că nu are niciun fel de instalație sanitară în casă, automat aceste reziduuri nu se scurg pe ghenă. Am tot încercat să vorbim cu el, dar fără niciun rezultat. Am solicitat intervenția inclusiv a domnului primar și a celor de la poliția locală, și din ce am înțeles, a rămas că vor merge la el. Nu mai putem! Riscăm să ne îmbolnăvim de te miri ce boli, din cauza unui individ care stă mai mult sub influența alcoolului și care, așa cum vă spuneam, și-a transformat locuința într-un focar de infecție! A fost perioada de călduri, care continuă, iar în locuințe nu se mai poate sta din cauza mirosului! Cei de la Sănătate publică mi-au spus să aștept 30 de zile, că ei sunt ocupați cu COVID-ul…Poți să și mori, că ei au alte priorități!”, declara unul dintre locatarii cei mai afectați de situația din blocul de pe strada Decebal.

Contactați telefonic, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Giurgiu au precizat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

„Din păcate, suntem prea puțini. Nu spun că suntem la limită, suntem chiar pe minus cu personalul. De aceea, am și făcut acum angajări prin selecție de dosare, pentru a putea acoperi problemele ce ne sunt aduse la cunoștință. Știu despre această solicitare, dar nu am avut pe cine trimite!”, au mai afirmat reprezentanții DSP Giurgiu

La rândul lor, cei de la Direcția Poliției Locale Giurgiu ne-au declarat:

„Ieri (n.r. 9 septembrie), ne-a sosit, de la domnul Primar, o adresă prin care ni se solicită intervenția în acest caz. Astăzi, 10 septembrie, am format o comisie ce se va deplasa la locuința persoanei amintite. Aici mai intervine o problemă…dumnealui, fiind proprietar, nu știm dacă ne va permite accesul pe proprietate, pentru a verifica cele reclamate. Dacă vom putea intra, și se confirmă cele reclamate, vom vedea cum vom interveni, probabil se va încerca, cu ajutorul celorlalte instituții ce se pot implica – DAS, GSL, ROSAL – igienizarea locuinței. Dar este doar o chestiune temporară, pentru că nu știm dacă va păstra curățenia…ținând cont că nu este racordat la utilități, din ce am înțeles…”, au mai precizat reprezentanți ai Poliției Locale Giurgiu.

Avocații spun că, în asemenea situații, persoanele afectate s-ar putea adresa justiției, constituindu-se ca părți vătămate, cărora le-au fost distruse locuințele iar sănătatea le este pusă în pericol, iar instanța de judecată poate dispune măsuri.

(Jurnal)