APA SERVICE GIURGIU: Care ar putea fi noile tarife la apă și apă uzată, începând cu 1 IULIE – 2023!

0
2972

Societatea Apa Service SA Giurgiu intenționează să majoreze tarifele la apă și apă uzată, termenul estimat pentru intrarea în vigoare a noilor tarife fiind 1 iulie 2023.

Anunțul a fost făcut luni,19 iunie, de către directorul general al Apa Service Giurgiu, Alexandru-George Popescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, de la tariful actual de apă și canal de 8,84 lei, fără TVA, se va ajunge la prețul de 12,66 lei, fără TVA, reprezentând 5,88 lei apă și 6,78 lei canal.

Vorbim de o majorare a tarifului de 43%, ceea ce va situa operatorul regional de la Giurgiu pe locul 17 din 47 de operatori regionali de apă și canal din România.

Conducerea Apa Service a precizat și care sunt motivele principale care stau la baza majorării tarifului la apă și canal:

  • Creșterea prețurilor materialelor și serviciilor;

  • Creșterea ratei inflației;

  • Lipsa investițiilor din ultimii ani;

  • Evoluția prețului la energia electrică;

  • Creșterea salariului minim pe economie.

Pentru a putea fi aplicate, noile tarife la apă și canal trebuie să fie mai întâi aprobate de cele 28 de UAT-uri din cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), cu majoritate de voturi.

În cazul în care noile tarife nu vor fi aprobate, situația va fi critică pentru Apa Service Giurgiu, care riscă să intre în incapacitate de plată și care, în cazul acestui scenariu negativ, va fi nevoită să aplice prevederile Ordinului nr. 230 al ANRSC, care oferă posibilitatea operatorilor de apă și canal să majoreze tariful, fără votul din ADI, la 17,5 lei – a mai precizat directorul Societății, Alexandru Popescu.

(Jurnal)